Порівняння економічного та військового потенціалу США та Китаю

Читать на русском

Лідери США та Китаю мають зустрітися на саміті Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, який проходитиме 11-17 листопада. Очікується, що Джо Байден та Сі Цзіньпін обговорять не лише двосторонню співпрацю, а й питання ядерної безпеки, а також українсько-російську війну. Метою переговорів, як заявили в США, є спроба стабілізувати відносини між країнами, які останніми роками загострилися, зокрема через зростання напруженості навколо Тайваню. На інфографіці «Слово і діло» – порівняння економічного та військового потенціалу протиборчих держав.

США, за даними Світового банку за 2022 рік, випереджають Китай за обсягом ВВП – 25,5 трлн доларів проти 17,9 трлн.

Американський ВВП на душу населення становить 76 399 доларів проти 12 720 доларів у Китаї.

Зовнішній борг США на початок літа становив 25,1 трлн доларів. Станом на кінець червня обсяг непогашеного зовнішнього боргу Китаю становив 2,43 трлн доларів США.

Видобуток нафти в США в 2022 році склав близько 760 мільйонів тонн – це найвищий показник з 1998 року. Китай, у свою чергу, видобував 204,7 мільйона тонн нафти: як писали ЗМІ, Пекін активно нарощує власний видобуток, щоб знизити залежність від імпортних енергоресурсів.

Якщо порівнювати військовий потенціал двох країн, то витрати США на оборону цього року будуть у 3,6 рази вищими, ніж у Китаю – 816,7 млрд доларів проти 224,8 млрд. Наступного року військовий бюджет Штатів буде ще більшим.

Чисельність китайської армії, як і раніше, більша за американську – 2,035 млн осіб проти 1,359 млн.

За кількістю танків, бойового авіафлоту та авіаносців США перевершують Китай. Наприклад, США мають 5,5 тисяч танків, а Китай – 4 тисячі 950; у США 11 авіаносців, у Китаю – лише 3.

Крім того, в арсеналі США 5 тисяч 244 ядерні боєголовки, за даними Федерації американських вчених. Китай має лише 410 боєголовок. При цьому в США очікують, що Китай подвоїть кількість ядерних боєголовок до 2030 року і матиме півтори тисячі до 2035-го.

Нагадаємо, представники Китаю пропустили зустріч з питань миру в Україні, яка відбулася на Мальті. Це сталося, як пояснили в ОПУ, через розбіжності графіків.

Раніше міністр закордонних справ заявив, що Україна не сподівається на різку зміну позиції Китаю щодо війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: