У Кабміні назвали чотири кроки, які дозволять прискорити процес розмінування України

Читать на русском
Станом на кінець вересня потенційно замінованими в Україні залишаються близько 174 тисячі квадратних кілометрів території – на очищення цих земель знадобиться приблизно 37 млрд доларів США.
Фото: t.me/Denys_Smyhal

Станом на кінець вересня потенційно замінованими в Україні залишаються близько 174 тисячі квадратних кілометрів території – на очищення цих земель знадобиться приблизно 37 млрд доларів США.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час форуму «Розмінуй Україну».

Розмінування України: скільки вибухонебезпечних предметів знищується щомісяцяЗ початку великої війни сапери очистили від вибухонебезпечних предметів 875,4 квадратних кілометрів території України. Детальна статистика – на інфографіці.

Він зазначив, що мета уряду – розмінувати Україну за лічені роки. Для прискорення процесу очищення територій у Кабміні визначили чотири основні кроки.

«Що ми пропонуємо? Перше – готовність тестувати найсучасніші технології з розмінування. Особливо технології дистанційного обстеження територій. Інновації, які пройдуть випробування на наших землях, завтра будуть мейнстрімом», – наголосив глава уряду.

Другий крок – нарощування виробництва української техніки та обладнання для розмінування, а також локалізація виробництв іноземних підприємств.

Крім того, уряд хоче створити конкурентний ринок розмінування. Це стосується, зокрема, розробки чіткої системи сертифікації для операторів протимінної діяльності.

«Четверте — компенсації для підприємств, які будуть купувати через аукціони Prozorro послуги з розмінування. Бачимо конкретні приклади. Пілотний аукціон вже відбувся на Житомирщині. На програму гуманітарного розмінування загалом в проекті держбюджету 2024 року вперше закладено 2 млрд грн», – резюмував Шмигаль.

Варто зазначити, що у липні ЗМІ повідомляли, що через масштаби забруднення Україні може знадобитися 750 років для розмінування території.

Раніше в Міноборони розповіли, скільки українців загинуло від мін та вибухонебезпечних предметів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: