Саміт G20 погодив спільну декларацію, згадали й про Україну

Читать на русском
Лідери Великої двадцятки на саміті в Нью-Делі у суботу, 9  вересня, досягли консенсусу щодо спільної декларації.
Укрінформ

Лідери «Великої двадцятки» на саміті в Нью-Делі у суботу, 9 вересня, досягли консенсусу щодо спільної декларації.

Про це повідомляє The Hindustan Times.

Прем’єр головуючої у G20 Індії Нарендра Моді оголосив, погодження декларації свідчить про те, що учасниці змогли знайти компромісні формулювання у блоках, які стосуються війни рф проти України.

«Щодо війни в Україні, нагадуючи про дискусію на Балі, ми повторили наші національні позиції та резолюції, прийняті в Раді Безпеки ООН і Генеральній Асамблеї ООН, і підкреслили, що всі держави повинні діяти відповідно до цілей і принципів Статуту ООН у всій його повноті. Відповідно до Статуту ООН, усі держави повинні утримуватися від загрози силою або її застосування з метою захоплення територій проти територіальної цілісності, суверенітету чи політичної незалежності будь-якої держави», – йдеться у документі.

У декларації звернули увагу на людські страждання та додаткові негативні наслідки війни в Україні щодо глобальної продовольчої та енергетичної безпеки, ланцюжків поставок, макрофінансової стабільності та інфляції.

«Ми закликаємо всі держави дотримуватись принципів міжнародного права, включаючи територіальну цілісність і суверенітет, міжнародне гуманітарне право та багатосторонню систему, яка гарантує мир і стабільність. Мирне розв’язання конфліктів і зусилля з вирішення криз, а також дипломатія та діалог є критично важливими», – зазначають у заяві.

Країни G20 наголосили, що будуть об’єднувати зусилля для подолання негативного впливу війни на світову економіку.

Нагадаємо, у списку запрошених постійних членів на саміт є володимир путін. Також у якості гостей покликали представників Бангладеш, Єгипту, Маврикія, Нідерландів, Нігерії, Оману, Сінгапуру, Іспанії та ОАЕ.

Україна ж не отримала запрошення на саміт. Таке рішення ухвалили через те, що G20 займається економічними питаннями, такими як зростання та розвиток груп країн та окремих держав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: