Зернова угода: ЗМІ дізналися, які поступки запропонувала росії ООН в обмін на повернення

Читать на русском
Генсек ООН Антоніо Гутерріш запропонував росії серйозні поступки в обмін на повернення до зернової угоди. У рф думають, Україна вважає пропозиції генсека нагородою за агресію.
Фото: ТАРС

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш направив міністру закордонних справ росії Сергію Лаврову лист із чотирма пропозиціями в обмін на відновлення участі у зерновій угоді.

Документ є у розпорядженні німецького видання Bild.

Експорт українського зерна: як росія цілеспрямовано зривала угодуРосія від початку цілеспрямовано перешкоджала роботі зернового коридору. Заходи щодо зриву угоди було розбито на кілька етапів, більше – на інфографіці.

Журналісти зазначають, що лист показує, «як далеко готова зайти ООН, щоб відновити зернову угоду з путіним».

Перша пропозиція – скасування фінансових санкцій проти «Російського аграрного банку» (повернення у систему SWIFT). Для обходу санкцій генсек ООН пропонує використати спеціально створену дочірню компанію російського банку RSHB Capital SA.

Друге – страхування російських кораблів від українських атак в Азовському та Чорному морях. Глава ООН пропонує не лише «страхування вантажів для експорту російських харчів та добрив», а також страхування «каско та відповідальності».

Третє – генсек ООН запропонував Лаврову допомогу у поверненні заморожених у ЄС активів російських компаній із виробництва добрив.

Четверте – Гутерріш пропонує забезпечити доступ російських кораблів, які перевозять продукти та добрива, до портів Євросоюзу через швидкі портові дозволи. У листі йдеться, що ООН уже провела переговори з Єврокомісією та окремою портовою владою (Німеччина, Бельгія, Іспанія, Нідерланди).

За інформацією видання, керівництво росії зараз уважно вивчає пропозиції ООН і поки що не погодилося на них, оскільки Кремль вважає їх «надто хорошими, щоб бути правдою» і сумнівається в «технічній здійсненності» послаблень.

В урядових колах України заявляють, що пропозиції Гутерріша є «неймовірною образою» та «нагородою за агресивну поведінку росії» з боку ООН. За словами високопосадовця, Україна за жодних обставин не повернеться до зернової угоди з росією на цих умовах.

Нагадаємо, 4 вересня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та володмир путін проводили переговори, після яких російський президент знову відмовився відновлювати участь у зерновій угоді. За його словами, Кремль має низку вимог для повернення.

Тим часом Україна звернулася до Туреччини із пропозицією відновити дію Чорноморського зернового коридору без участі рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: