Війна проти України змусила росію переглянути свої відносини з КНДР – Guardian

Читать на русском
Війна проти України, під час якої росія швидко витрачає боєприпаси, змусила путіна звертатися до КНДР за допомогою. Замість зброї Північна Корея сподівається отримати цінну іноземну валюту на фінансування ракетної програми.
Фото: KCNA/EPA

Після багатьох років підтримки санкцій ООН, спрямованих проти програми ядерної зброї Північної Кореї, росія тепер звертається до свого сусіда за допомогою. Війна проти України змусила Кремль переглянути свої відносини із Пхеньяном, оскільки йому потрібно отримати зброю.

Про це пише The Guardian.

Оскільки росія швидко витратила свої боєприпаси, очікується, що володимир путін під час зустрічі з Кім Чен Ином використає нещодавні дипломатичні контакти на високому рівні, у тому числі візит до КНДР міністра оборони Сергія Шойгу, щоб забезпечити постачання північнокорейських артилерійських снарядів і протитанкових ракет.

Натомість Північна Корея сподівається одержати цінну іноземну валюту для продовження фінансування розробки міжконтинентальних балістичних ракет.

Видання зазначає, що дедалі тісніші зв'язки між Москвою та Пхеньяном виходять за рамки «обміну на кулі». Зростання ізоляції росії штовхає її в новому напрямку – вона прагне створити єдиний фронт проти «ворожого» Заходу, в який входить Китай, а тепер, схоже, і Північна Корея.

Рішення росії звернутися до КНДР за зброєю є ознакою динаміки, що швидко змінюється у відносинах між країнами з тих пір, як Кім Ір Сен заснував Північну Корею за підтримки Радянського Союзу.

Пізніше Північна Корея отримала підтримку від Пекіна та Москви під час Корейської війни 1950-53 років та протягом десятиліть сильно залежала від радянської допомоги. Після розпаду СРСР відносини між Північною Кореєю та росією послабли.

У 2011 році Китай та росія підтримали санкції ООН, покликані змусити північнокорейського лідера Кім Чен Ина відмовитися від своїх балістичних ракет і ядерних програм. І тільки після того, як Північ провела своє останнє ядерне випробування у 2017 році, Кім приступив до відновлення зв'язків та вперше зустрівся з путіним у 2019 році.

Професор Далекосхідного федерального університету у Владивостоці Артем Лукін зазначив, що війна рф проти України відкрила нову геополітичну реальність, в якій Кремль і КНДР можуть стати дедалі ближчими, можливо, навіть до відродження альянсу часів холодної війни.

Нагадаємо, Північна Корея стала однією з небагатьох країн, яка визнала анексію Криму росією. Минулого року вона також визнала анексію ще чотирьох областей України.

Минулого літа Україна розірвала з КНДР дипломатичні відносини, звинувативши її у спробі підірвати наш суверенітет та територіальну цілісність.

У червні Кім Чен Ин привітав путіна з національним днем росії та висловив бажання зміцнювати стратегічну співпрацю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: