Зеленський назвав необхідну Україні кількість винищувачів F-16

Читать на русском
Україна має намір отримати таку кількість американських винищувачів F-16, яка дозволить позбавити росію можливості домінувати у повітряному просторі. Про це заявив президент Володимир Зеленський.
Фото: Офіс президента України

Україна має намір отримати таку кількість американських винищувачів F-16, яка дозволить позбавити росію можливості домінувати у повітряному просторі.

Таку заяву зробив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю португальському телеканалу RTP.

Винищувачі F-16 для України: що відомо про навчання пілотів та постачання літаківНідерланди та Данія оголосили про готовність передати Україні винищувачі F-16. Перші літаки прибудуть цього року. Наші пілоти вже проходять підготовку одразу у кількох країнах. Докладніше – на інфографіці.

За його словами, для досягнення цієї цілі ЗСУ потрібно приблизно 160 західних винищувачів.

«Сьогодні ми маємо домовленості щодо 50-60 літаків. Літаки будуть у різні моменти, не всі одночасно. Загалом нам потрібно десь 160 літаків, щоби це був потужний повітряний флот, який не давав би росії домінувати в небі», – сказав Зеленський.

Президент також уточнив, що ці літаки потрібні передусім для оборони та захисту цивільних об'єктів, а не наступальних дій.

«Ми воюємо з росією, воюємо за нашу українську землю проти загарбницької політики російської федерації. Винищувачі нам потрібні лише для того, щоб захищати себе. Для захисту нашої землі, нашого моря, нашого неба», – наголосив український лідер.

Нагадаємо, про старт навчання українських пілотів на F-16 повідомляв міністр оборони Олексій Резніков. Напередодні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що частина пілотів уже пройшла «підготовчі заходи». А у Повітряних силах розповіли, хто увійшов до першої групи навчання на F-16.

На сьогодні три країни погодилися передати Україні винищувачі – Данія, Нідерланди та Норвегія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: