Наскільки змінилася частота згадок про Україну на обкладинках топ-видань

Читать на русском

Побутує думка, що російсько-українська війна вже втомила світ: про неї стали менше писати і говорити, а на перші шпальти закордонних ЗМІ повернулися їхні внутрішні проблеми. «Слово і діло» вирішило перевірити, чи це насправді так. Для прикладу наші аналітики взяли чотири світові тижневики – Der Spiegel (Німеччина), Time (США), The Economist (Британія), L'Express (Франція). Ми вивчили, як часто на обкладинці цих видань був укранський порядок денний. Результати – на інфографіці.

Світ втомився від війни в Україні? Ми проаналізували, як часто події російсько-української війни заслуговували потрапити на обкладинки німецького Der Spiegel, американського Time, британського The Economist і французького L'Express. І як змінювалася кількість згадок з часом.
Війна в Україні на обкладинках світових топ-виданьСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Der Spiegel (Німеччина). На початку великої війни Der Spiegel писав про події в Україні досить часто – двічі ми потрапили на обкладинку у лютому 2022 року, тричі у березні, один раз у квітні та травні.

Наприклад, у березні видання розмістило фото зруйнованого росіянами багатоповерхового житлового будинку в Україні, а також вперше – портрет президента Володимира Зеленського. У квітні головною темою стали знімки зі звільненої Бучі як докази звірств росіян.

У червні та липні уваги до подій в Україні було менше. У серпні видання писало про війну, але більше уваги було саме ролі рф і володимиру путіну. У вересні та жовтні тема війни в Україні потрапила на обкладинку лише один раз, при цьому у жовтні вона більше стосувалася ядерного шантажу путіна.

Листопад та грудень Der Spiegel не акцентував увагу на російському вторгненні. Однак у січні 2023 року Україна знову повернулася на обкладинку тижневика, до того ж у лютому – портретом Зеленського.

Навесні, а також у червні та липні, обкладинки Der Spiegel обійшли тему подій в Україні.

Time (США). Популярне західне видання також присвячувало Україні не одну свою обкладинку. Найчастіше – у перші тижні вторгнення росії.

Так, наприкінці лютого 2022-го Україна потрапила на обкладинку Time один раз. У березні – одразу чотири рази. При цьому 3 березня на жовто-блакитній обкладинці була цитата з виступу президента Володимира Зеленського в Європарламенті: «Життя переможе смерть, а світло – темряву». У квітні тема України не виносилася на обкладинку, проте у травні видання розмістило на ній чорно-білий портрет Володимира Зеленського.

Влітку 2022 року Україна потрапила на обкладинку Time лише один раз – у липні. Тоді її прикрасив портрет першої леді України Олени Зеленської.

Восени тема подій в Україні також була відображена на обкладинці тижневика лише один раз – у жовтні. Видання розмістило портрет головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Взимку російсько-українська війна опинилася на обкладинці двічі – у грудні (коли Зеленський став «Людиною року» за версією Time) та у лютому (фото підвалу, де українці провели місяць в окупації).

З березня до червня тема України не виносилася на обкладинки Time. І лише у липні події у нашій країні знову потрапили на титульну сторінку тижневика.

The Economist (Британія). Не оминув тему вторгнення росії і британський тижневик The Economist. У лютому 2022 року тема війни в Україні потрапила на обкладинку двічі. Одного разу у березні – тоді обкладинка видання була досить символічною (у вигляді українського прапора, з якого стікали краплі крові).

У квітні на обкладинці The Economist вперше було розміщено фото Володимира Зеленського. Цього ж місяця тема війни в Україні ще раз потрапила на титульну сторінку журналу.

З травня до серпня 2022 року увага до війни Україні була не такою жвавою. Однак у вересні на обкладинці тижневика знову була боротьба України з рф.

Після інформаційного затишшя у жовтні Україна повернулася на обкладинку The Economist у листопаді незвичайним фото, а саме – графіті відомого художника-пацифіста Бенксі у Києві. На його малюнку діти гойдаються на протитанковому їжаку як на гойдалках. Ще одна обкладинка журналу в листопаді була присвячена погрозам росії «занурити Україну в холод і темряву», знищуючи ударами критичну інфраструктуру.

Ця ж тематика, але вже з портретом Зеленського, одного разу обігралася на обкладинці у грудні. У січні увага до війни була не такою активною, але в лютому тема вторгнення росії в Україну один раз все ж таки знову потрапила на обкладинку тижневика.

З березня по травень 2023 року уваги до України було менше. Однак у червні The Economist присвятив Україні одразу дві свої обкладинки, і ще одну – у липні.

L'Express (Франція). Французький тижневик L'Express вперше випустив обкладинку з темою війни в Україні на другий місяць вторгнення – у березні 2022-го. При чому одразу дві за місяць. У першому випадку – з Володимиром Зеленським у військовій касці. Ще по одному разу Україна потрапила на обкладинку журналу у квітні та травні.

Влітку 2022 року події в нашій країні стали темою обкладинки видання лише один раз – у серпні. Восени тема російського вторгнення була заявлена на обкладинці французького журналу двічі – у вересні та листопаді. Взимку – лише один раз, у лютому.

Навесні видання лише опосередковано писало про війну в Україні, більше висвітлюючи події в рф. За все літо L'Express жодного разу не згадувало війну в Україні на своїх обкладинках.

Як бачимо, Україна, як і раніше, з'являється на обкладинках топових світових видань, хоча і не так часто, як у перші місяці вторгнення. Можна припустити, що більше писати про події в Україні знову розпочнуть після відчутних результатів контрнаступу ЗСУ, а також після передачі Києву довгоочікуваних ракет та винищувачів.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки тривають війни путінської росії. Також ми відстежили, як Кремль змінює цілі повномасштабного вторгнення в Україну протягом усієї війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: