Україна задіяла для контрнаступу лише 3 із 12 бригад, головне ще попереду – Reuters

Читать на русском
Україна наразі задіяла лише 3 із 12 бригад у контрнаступі. Головне ще попереду, вважають аналітики.
Укрінформ

Після тижня запеклих боїв справжній контрнаступ Збройних сил України ще попереду, оскільки війська знаходяться на певному віддаленні від головної російської лінії оборони, а основна частина сил все ще перебуває в режимі очікування.

Про це Reuters сказали опитані західні експерти.

За словами Роба Лі з Інституту досліджень зовнішньої політики, обидві сторони прагнуть виснаження ресурсів противника. «Ризик для них (українців) полягає в тому, що, перш ніж вони доберуться до цієї (російської) лінії оборони, вони дуже постраждають, і буде дуже складно прорвати її», – додав він.

Резніков сподівається на прорив на фронті влітку і назвав можливі напрямкиУ ході контрнаступу ЗСУ можуть здійснити прориви на півдні, на сході, у двох-трьох місцях на полі бою, вважає Резніков.

Росія перед контрнаступом підготувала багатокілометрові оборонні позиції – від західного краю країни до окупованого Криму – включаючи мінні поля, протитанкові рови, ряди бетонних барикад на кшталт «зуби дракона» та траншеї.

За словами Лі, стратегія росіян на півдні спрямована на те, щоб максимально збільшити втрати українців до того, як вони зможуть дістатися основної оборони приблизно за 10-15 км вглиб.

Частина контрнаступальних сил України знаходиться на флангах, кажуть військові аналітики, і є можливість спостерігати, куди росія направляє свої війська для зміцнення позицій і завдавати ударів по захищених районах.

«Україна не може досягти стратегічної раптовості, але щосили намагатиметься домогтися оперативної і тактичної раптовості. Це вимагатиме маскування та дезінформації, які вони дуже успішно використовували минулої осені», – сказав Бен Баррі, старший науковий співробітник із наземних бойових дій у Міжнародному інституті стратегічних досліджень.

Для контрнаступальної операції Україна створила 12 бронетанкових бригад. Бригада зазвичай включає щонайменше 3500–4000 військовослужбовців. За словами польського військового аналітика Конрада Музики, поки що у бойових діях брали участь лише 3 з 12 бригад.

«Мене найбільше турбує те, що за п'ять чи шість днів після початку цієї основної фази прогрес, схоже, зупинився. Імпульс, який вони накопичили за перші пару днів, по суті зник, і ми не знаємо чому так», – додав він.

Водночас військовий аналітик Джек Вотлінг вважає, що ще зарано говорити про успіх чи провал наступу: «Ми повинні утримуватися від передчасних заяв про успіх чи невдачу».

Нагадаємо, 13 червня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що контрнаступ ЗСУ демонструє перші ознаки успіху.

Але, за його словами, поки що рано говорити про те, чи стане він поворотним моментом у війні.

До речі, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав не думати про контрнаступ України як про останній.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: