У Києві викрили компанію, яка допомагала «Росатому» будувати АЕС

Читать на русском
СБУ викрила київську компанію, яка допомагала Росатому будувати п’ять АЕС у різних країнах.
SecurSerUkraine

СБУ викрила київську компанію, яка допомагала «Росатому» будувати п’ять АЕС у різних країнах.

Про це Служба безпеки України повідомляє у Telegram.

«Служба безпеки України викрила масштабну схему обходу антиросійських санкцій, організовану Київським центральним конструкторським бюро арматуробудування», – йдеться в повідомленні.

Відомо, що компанія є монополістом у сфері розробки, серійного виготовлення і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій. До лютого 2022 року підприємство експортувало свою продукцію до рф через власного дилера у Москві. Основним замовником була російська державна корпорація «Росатом», яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на 5 атомних електростанцій у різних країнах світу.

Варто зазначати, що київське бюро продовжило цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення. Для цього розробили схему обходу санкційних обмежень. Правоохоронцям вдалося становити, що фіктивними замовниками української продукції у ній виступали підконтрольні зарубіжні фірми.

«При виїзді з України товар «переоформлювали» на фактичних отримувачів – підконтрольні «Росатому» компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав «за новим маршрутом». При цьому сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники «Росатому» здійснювали у режимі онлайн», – додають спецпризначенці.

За оперативними даними, з початку повномасштабного вторгнення ділки здійснили 16 експортних операцій на користь рф на суму близько 42 млн гривень.

СБУ вже повідомила гендиректору Київського бюро і двом його підлеглим про підозру за пособництво. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі. Наразі розслідування триває, щоб притягнути до відповідальності інших учасників оборудки.

Нагадаємо, на початку червня СБУ викрила українців, які продавали товари для військової промисловості рф.

Крім цього, повідомили про підозру командиру Росгвардії, який на окупованій частині Запорізької області знущався з українських полонених.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: