Україна перестала отримувати інформацію про радіаційний стан на ЗАЕС

Читать на русском
Росіяни зупинили автоматичну передачу Україні даних про рівень радіації з датчиків на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС.
Укрінформ

Росіяни зупинили автоматичну передачу Україні даних про рівень радіації з датчиків на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС.

Про це повідомив голова Державної інспекції з ядерного регулювання Олег Коріков.

Каховська ГЕС та Запорізька АЕС: небезпечні ознаки підготовки росії до терактуЯкими були ознаки підготовки теракту на Каховській гідроелектростанції і чи є аналогічна загроза Запорізькій АЕС.

За його словами, два тижні тому росіяни заблокували автоматичну передачу даних з датчиків радіаційного моніторингу, розташованих на промисловому майданчику Запорізької АЕС.

«Це неприйнятно і є порушенням вимог ядерної та радіаційної безпеки» – наголосив Коріков.

Відтепер фахівці Міжнародного агентства з атомної енергії, які знаходяться на території станції, змушені фотографувати чи записувати дані з датчиків та передавати вручну до штаб-квартири агенства. Там цю інформацію вводять у відповідну систему, до якої мають доступ усі країни-члени МАГАТЕ, зокрема Україна.

Нагадаємо, голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі відклав заплановану раніше на середу поїздку на Запорізьку АЕС у зв'язку з можливими ризиками, викликаними підривом російськими військами Каховської ГЕС.

Раніше повідомляли, що МАГАТЕ вирішило посилити свою присутність на Запорізькій атомній електростанції у зв'язку із можливими небезпечними наслідками підриву греблі Каховської ГЕС. Агентство також запускає програму допомоги Україні у зв'язку із катастрофою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: