Україна допускає транзит російського аміаку заради «зернової угоди»: що відомо

Читать на русском
Організація Об'єднаних Націй також підтримала відновлення постачання аміаку трубопроводом, намагаючись допомогти глобальній продовольчій безпеці.
Фото: yuzhny.info

Україна може дозволити транзит через власну територію російського аміаку, якщо отримає гарантії від росії та ООН, що Чорноморська зернова ініціатива буде працювати без перешкод.

Про це на конференції заявив заступник міністра з питань відновлення України Юрій Васьков, повідомляє агенція Reuters.

Зазначається, що країна-агресор наполягає на відновленні транзиту аміаку через трубопровід із російського Тольятті до чорноморського порту «Південний» поблизу Одеси, який розрахований на перекачування до 2,5 млн тонн аміаку на рік.

Експорт українського зерна: як росія блокує роботу «коридору» в Чорному моріЗ перших днів підписання зернової угоди росія намагається саботувати роботу експортного коридору. Більше – на інфографіці.

При цьому, Москва назвала відновлення транзиту однією з умов продовження дії «зернової угоди». Організація Об'єднаних Націй також підтримала відновлення постачання аміаку трубопроводом, намагаючись допомогти глобальній продовольчій безпеці.

Як заявив на конференції Васьков, Україна наразі не має розуміння від сторін, чи вирішує аміакопровід «щось сам по собі».

«Якщо це є ключовим питанням, то вони, ООН, повинні чітко сказати: якщо аміакопровід відновить роботу, то Україна матиме такі можливості, і тоді наше вище політичне керівництво буде вирішувати, чи відповідає це нашим інтересам, чи ні», – додав український посадовець.

Нагадаємо, росія продовжує блокувати вхідні рейси до порту «Південний», незважаючи на відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи.

За останні тижні росія кілька разів зупиняла роботу ініціативи під різними приводами. 17 травня глава міністерства Олександр Кубраков заявив, що зернову угоду вдалося розблокувати, вона продовжить свою дію до 18 липня.

Раніше ми розповідали, чи може росія покинути угоду і що в цьому випадку зможуть зробити Україна і союзники.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: