Санду заявила про плани росії влаштувати держпереворот у Молдові

Читать на русском
Росія планує держпереворот у Молдові, щоб змінити владу на проросійську, зупинити євроінтеграцію країни та використати її у війні проти України. План рф передбачає напади на державні будівлі та захоплення заручників.
Sputnik

Президентка Молдови Майя Санду заявила, що росія планує влаштувати в країні державний переворот.

Про це повідомляє місцеве видання NewsMaker.

У планах росії, за інформацією президентки, за допомогою протестів опозиції та із залученням людей з військовою підготовкою, а також громадян рф, Білорусі, Сербії та Чорногорії, напасти на урядові будівлі та змінити владу в республіці.

«План на майбутній період передбачає диверсії із залученням людей з військовою підготовкою, замаскованих під цивільних осіб, для проведення насильницьких дій, нападів на державні будівлі та захоплення заручників», – розповіла Санду на пресконференції.

Україна сьогодні захищає свободу Молдови – СандуМая Санду заявила, що у протистоянні російським загарбникам українці також захищають і свободу Молдови.

«Документи, отримані від наших українських партнерів, вказують на місця та логістичні аспекти організації цієї підривної діяльності. План також передбачає використання іноземців для насильницьких дій. Наприклад, матеріали містять інструкції щодо правил в'їзду до Молдови для громадян росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії», — додала вона.

Мета дій росії, зазначила Санду – змінити конституційну та легітимну владу в Молдові на нелегітимну та проросійську, щоб зупинити процес європейської інтеграції республіки та використати Молдову у війні проти України.

За словами президентки, парламент Молдови має якнайшвидше ухвалити законопроєкти, які нададуть Службі інформації та безпеки, а також прокуратурі необхідні інструменти «для більш ефективної боротьби з ризиками безпеки країни».

Раніше 9 лютого на засіданні Європейської ради Володимир Зеленський розповів, що поінформував Майю Санду, що українській розвідці вдалося перехопити детальний російський план дестабілізації політичної ситуації в Молдові.

Нагадаємо, влітку в НАТО заявили, що росія поки не становить загрози для Молдови, адже вона не має достатньо ресурсів для вторгнення з Придністров'я.

У листопаді Молдова звинуватила росію в антиурядових протестах у країні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: