Atlantic Council: путін – найбільший невдаха року практично за всіма параметрами

Читать на русском
Atlantic Council називає рішення путіна вторгнутися в Україну однією з найбільших геополітичних помилок сучасної доби. В результаті диктатор став міжнародним ізгоєм, а репутація його країни як військової наддержави розірвана на шматки.

Практично за всіма параметрами президент росії володимир путін — найбільший невдаха 2022 року. Він розпочав найбільший конфлікт у Європі з часів Другої світової війни, сподіваючись, що це буде коротка та переможна війна, яка знищить незалежність України. Натомість путін став міжнародним ізгоєм, а репутація його країни як військової наддержави розірвана на шматки.

Про це йдеться у публікації американського аналітичного центру Atlantic Council.

Вперше за десять років путін вирішив не проводити щорічну пресконференцію. На думку оглядача, це чергова ознака того, що в кремлі не все гаразд. «Протягом останніх десяти років щорічний пресмарафон путіна був ретельно продуманою пропагандистською виставою, яка дозволяє російському диктатору продемонструвати свою майстерність у світових справах. Однак після того, як його вторгнення в Україну провалилося на тлі безпрецедентних втрат і зростаючих військових поразок, путін явно не в настрої зустрічатися навіть із найслухнянішою аудиторією», – йдеться у публікації.

Міжнародне визнання: які премії та звання у 2022 році присудили Зеленському та народу УкраїниЯкі премії, ордени та звання цього року присудили Володимиру Зеленському та українському народу – на інфографіці.

Невдачі путіна можна простежити безпосередньо на полях битв в Україні. Його армія показала катастрофічні результати та програла низку ключових битв, включаючи битву за Київ, Харків та Херсон. Більше ста тисяч російських солдатів було вбито чи поранено. Втрати змусили путіна розпочати першу з 1945 року мобілізацію в росії, яка дестабілізувала ситуацію в країні.

Міжнародний імідж росії також був сильно заплямований воєнними злочинами проти населення України: військових звинувачують у масових стратах та сексуальному насильстві, викраденнях та тортурах на окупованих територіях.

Atlantic Council підкреслює, що багато міжнародних спостерігачів розглядають таку політику як не що інше, як геноцид. Шокує також готовність путіна брязкати ядерною зброєю, що викликало різку реакцію світової спільноти. Все це зробило росію більш ізольованою на міжнародному рівні, ніж будь-коли з часів більшовицької революції сторіччя тому.

У своєму регіоні, пише оглядач, росія також втрачає вплив. Казахстан відкрито дистанціюється від рф, зміцнюючи зв'язки з Китаєм, Туреччиною та Заходом. Азербайджан дедалі більше ігнорує номінальну роль росії як регіонального миротворця, тоді як Вірменія обурюється нездатністю забезпечити скільки-небудь значний захист. Навіть Олександру Лукашенку, чиє політичне виживання майже повністю залежить від кремля, досі вдається чинити опір тиску росії з метою прямого вступу у війну.

Путін готує росію до затяжної війни – аналітикиПутін готує російську аудиторію до затяжної, виснажливої війни проти України, яка, як і раніше, спрямована на завоювання територій.

На думку Atlantic Council, путін розраховує, що в 2023 році міжнародний альянс, який виступає проти його вторгнення в Україну, втратить інтерес до війни, а західні лідери змусять Київ укласти якусь компромісну угоду. Але такий результат виглядає малоймовірним.

«Набагато реалістичнішим сценарієм було б те, що добре озброєні та високо мотивовані українські військові продовжать неухильно звільняти окуповану територію, тоді як росія зазнає великих втрат серед погано навчених та погано екіпірованих новобранців. Це рецепт катастрофи для путінського режиму», – йдеться у публікації.

Atlantic Council називає рішення путіна вторгнутися в Україну однією з найбільших геополітичних помилок сучасної доби. Наступний рік обіцяє стати найпохмурішим за весь час його правління.

Нагадаємо, путін також став невдахою року за версією американського видання Politico.

Але сам російський диктатор заявляє, що його повномасштабна війна проти України «йде стабільно і жодних проблем немає».

Аналітики вважають, що єдиним шляхом до перемоги для путіна залишається перемир'я чи переговори.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: