Зеленський заявив, що до Ірану немає довіри після збиття Boeing 737 та дронів для росії

Читать на русском
Зеленський підкреслив, що не може йтися про довіру до Ірану, бо він є постачальником дронів і ракет для росії.
Офіс президента

До керівництва Ірану відсутня довіра, оскільки ця країна не виплатила обіцяної компенсації сім'ям загиблих пасажирів українського «Боїнгу», збитого іранською ракетою у 2020 році, а наразі продає зброю країні-агресору росії.

Про це президент України Володимир Зеленський повідомив під час інтерв’ю канадським телеканалам CTV та CBC.

«Я особисто не довіряю керівництву Ірану. Чому? Ви пам’ятаєте збиття літака українських авіаліній, і там було дуже багато громадян Канади. Після цього іранське керівництво сказало – «це не ми». Коли наші фахівці та партнери, зокрема канадійці, знайшли деталі, які доводили причетність Ірану, вони визнали, що це було випадково й назвали це історичною драмою, сказавши на рівні лідера, що буде підтримка сімей загиблих. І що вони зробили? Нічого. Вони нічим не допомогли», - зазначив український лідер.

Атаки дронами-камікадзе: проти яких українських міст рф застосовувала іранські безпілотникиРосія використовувала іранські дрони-камікадзе проти Одеси, Миколаєва, Києва, Кривого Рогу, Харкова, Дніпра, Білої Церкви, Запоріжжя, Нікополя. Докладніше – на інфографіці.

При цьому, Зеленський наголосив, що надалі іранські дипломати й керівництво повсякчас спростовували дані української розвідки щодо продажу для рф дронів «Shahed-136», називаючи це провокацією задля псування відносин між країнами.

Згідно зі словами президента, наразі ця брехня має катастрофічні трагічні наслідки для України.

«Багато разів - і на рівні послів, на рівні керівництва держави й на рівні МЗС - вони публічно все це спростовували. Зараз ми бачимо сотні ударів по Україні: по столиці, по цивільній інфраструктурі, по школах , по університетах та по енергетичних об’єктах. Просто для того, щоб люди не пережили цю зиму», - зауважив він.

Зеленський підкреслив, що не може йтися про довіру до Ірану, бо він є постачальником дронів і ракет для росії.

В Україні загинули 10 іранських інструкторів, які навчали росіян користуватися дронами – JPВ Україні, ймовірно, загинули 10 іранських інструкторів, які консультували росіян щодо дронів-камікадзе Shahed-136.

«Іран продовжує поставляти дрони росії - не один, не два, не п'ять: це не випадковість. Ми знаємо, що замовлення про тисячі йде. Сотні точно передані», - додав президент.

Нагадаємо, МЗС України ініціювало розрив дипвідносин з Іраном через постачання дронів росії.

Також повідомляли, що у четвер, 20 жовтня, Велика Британія запровадила нові санкції проти Ірану за постачання в рф дронів-камікадзе, які застосовуються для атак на Україну.

Напередодні Іран засудив заклики до ООН щодо розслідування постачання дронів росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: