Путін невірно оцінив свої шанси в Україні через ізоляцію та зарозумілість – WP

Читать на русском
Путін сам планував війну в Україні, вважають аналітики, але неправильно оцінив свої шанси. Все через відсутність вірного уявлення про країну, ізольованість та зарозумілість.

У той час як росія перегруповує свої війська для наступу на Донбасі, що багато хто вважає планом «Б», офіційні особи в США та Європі намагаються зрозуміти, як володимир путін опинився в такому скрутному становищі через розв'язану ним війну в Україні. Виною тому може бути ізольованість і «зарозумілість» російського лідера.

Про це пише видання Washington Post.

Американські та європейські чиновники бачать путіна як зарозумілого та ізольованого лідера, оточеного упередженнями та спотвореною інформацією: путін наполягає на прийнятті згубного рішення, не порадившись зі своїми радниками.

Путіна можуть усунути від влади або убити свої ж люди – колишній шпигун МІ-6Колишній розвідник МІ-6 вважає, що війна в Україні може закінчитися лише з усуненням путіна. При чому його можуть убити свої ж люди.

Видання пише, що путін стрімко вторгся в Україну, «впевнений у своїй здатності забезпечити швидку перемогу і витримати будь-який удар у відповідь». Але його уявлення про Україну виявилися невірними.

«Історично склалося так, що в росії взагалі не було аналітики щодо України. Якщо ви не вірите, що країна – це справжня країна, а народ – це справжній народ, навіщо вам вкладати свої сили в те, чого, на вашу думку, не існує?» – сказала президент і головний виконавчий директор Центру аналізу європейської політики, що базується у Вашингтоні, Аліна Полякова.

Аналітики вважають, що операція в Україні є особистим планом путіна. За словами американських та європейських офіційних осіб, російський президент ретельно приховував свої плани, тоді як найвище військове командування та довірені радники не знали, що росія збирається перейти у наступ.

Путін, як відомо, не користується смартфоном та рідко користується інтернетом. Станом на початок цього року, кажуть європейські та американські чиновники, він виявився оточений радниками, які «засвоїли, що не треба приносити поганих новин на царський стіл».

Ізоляція путіну також посилювалася коронавірусом та його обмеженими контактами з іншими людьми.

Друга проблема була в тому, що путін мав абсолютно невірні уявлення про Україну: він був переконаний, що можна просто повалити уряд і українське суспільство захлиснуть проросійські настрої.

«Росія неправильно зрозуміла Україну, тому що це була операція, повністю організована путіним», – сказав офіційний представник США, який спеціалізується на росії.

За словами українських, американських та європейських офіційних осіб, в основі вторгнення лежало припущення про швидкий крах українського уряду. До такої думки путіна підштовхнули події 2014 року, коли із країни під час революції втік Віктор Янукович.

Невірним було також уявлення російського президента про справжню могутність своєї армії. Європейський чиновник каже, що яскравим свідченням цього було висадження російських десантників у Гостомелі, очевидно, з наміром «безтурботно проникнути в українську столицю».

Між путіним та Шойгу зростає напруженість, довіра підірвана – NYTПісля початку війни в Україні між путіним та Шойгу зіпсувалися стосунки. У США вважають, що військове керівництво не надає президенту повної та правдивої інформації про війну.

Офіційні особи США та Європи також кажуть, що невдачі росії на початкових етапах війни призвели до неприязні між російськими військовими та розвідувальними відомствами та «пошуків цапів-відбувайлів».

Що саме російська розвідка повідомляла путін про Україну перед війною, неясно, але багато американських та європейських офіційних осіб заявили, що безпосередні радники президента не хотіли надавати йому інформацію, яка ставить під сумнів його припущення.

Нагадаємо, раніше ми вже писали, що США вважають, що радники президента володимира путіна «дезінформують» його щодо дій російських військових в Україні, а також впливу санкцій на економіку росії.

За інформацією ЗМІ, незабаром після вторгнення путін розпочав репресії проти так званої 5-ї служби ФСБ, яка надавала йому інформацію про Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: