НАЗК: жодна парламентська партія не пояснила, куди витратила 693 млн грн у 2021 році

Читать на русском
Парламентські партії у 2021 році отримали 693 млн із державного бюджету на свою діяльність, але досі не прозвітували НАЗК, куди витратили гроші.
РБК Украина

Станом на 18 жовтня жодна із представлених у парламенті партій не подала фінансового звіту за 2021 рік до Національного агентства із питань запобігання корупції.

Про це «Слово і діло» повідомили в НАЗК.

На сайті НАЗК відсутні фінансові звіти партій: «Голос», «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Опозиційна платформа ‒ За життя» за перший, другий та третій квартали 2021 року.

Згідно із законом «Про політичні партії в Україні», політичні партії повинні подавати фінансові звіти щокварталу, але не пізніше ніж на сороковий день після закінчення звітного кварталу.

Утім, через пандемію коронавірусу у партій з'явилася законна можливість зволікати із поданням звітів. У законі прописано, що їх вони повинні подати не пізніше ніж на сороковий день після закінчення здійснення карантинних заходів щодо запобігання поширенню COVID-19.

Зарплати антикорупціонерів: скільки у вересні заробили глави НАБУ, НАЗК і САПСлово і діло пропонує подивитися, у кого з керівників антикорупційних органів була найвища зарплата у вересні.

Нині здійснення таких заходів, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 встановлено до 31 грудня 2021 року.

Враховуючи це, останнім днем строку подання щоквартальних звітів за 2020 та 2021 роки є 9 лютого 2022 року.

«Теоретично партії могли подавати звіти, як і раніше, не затягуючи. Адже політичне життя не стоїть на місці, партійні офіси працюють, на білбордах та у ЗМІ продовжує з'являтися політична реклама, проводяться вуличні акції та інші заходи. Але партії не поспішають здавати звіти, хоча рік уже майже закінчився», ‒ зазначають в НАЗК.

Нагадаємо, усі парламентські партії щоквартально отримують кошти із державного бюджету на статутну діяльність: роботу офісів, політичну рекламу, оплату праці своїх волонтерів та регіональних офісів тощо.

За підрахунками Нацагентства, п'ять парламентських партій в 2021 році отримали понад 693 млн 170 тис. грн. Про те, куди витратили ці кошти, вони повинні звітувати щоквартально.

Раніше «Слово і діло» писало про те, що «Демсокира» приховала спонсорів своєї реклами, а Солом'янський суд почав розгляд справи про численні порушення партії «‎Перемога Пальчевського».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: