Вітренко розповів, за яких умов Україна припинить імпортувати газ

Читать на русском
Зараз приватні та державні компанії в Україні видобувають до 20 млрд кубометрів газу на рік. Це немало, але цього недостатньо для енергонезалежності
Ілюстративне фотоДТЕК Нафтогаз

Україна відмовиться від імпортного газу тільки в тому випадку, якщо наростить його видобуток ще на 5 млрд кубометрів в газ і скоротить його неефективне споживання. Тоді можна буде не купувати газ за кордоном.

Про це розповів голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в ефірі телеканалу «Україна 24».

ПСГ України: скільки газу закачували у 2013-2020 рокахУкраїна почне опалювальний сезон з рекордними запасами газу – сховища заповнені щонайбільше на 85 відсотків.

«Зараз Україна в цілому видобуває до 20 млрд кубометрів газу на рік, маються на увазі й приватні компанії, і державні. До речі, приватні компанії збільшують видобуток. На жаль, це «Нафтогаз» в останні роки скорочував видобуток. Моя особиста оцінка, що можна збільшити видобуток, принаймні, до 25 млрд кубометрів на рік при скороченні неефективного споживання. Це дозволить Україні вийти фактично на рівень енергонезалежності. Тобто ми не будемо імпортувати газ, ми навіть зможемо його експортувати в невеликих обсягах», - сказав Вітренко.

Нагадаємо, що ціна на природний газ на найбільшому європейському хабі TTF досягла 29,575 євро. Це максимальний рівень за останні 13 років.

Україна в травні поточного року імпортувала природний газ за ціною, яка на 13,65% ($35) перевищує квітневий рівень. Вартість продукту склала $291,72 (понад 8 тис. грн) за тисячу кубометрів.

11 червня Україна почала процес імпорту газу для закачування в підземні газосховища. Поки він йде досить повільно.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: