На екстрену посадку літака у Мінську відреагували в МЗС України і ЄС

Читать на русском

Євросоюз вимагає від Білорусі негайно відправити до Вільнюса затриманий літак з усіма пасажирами, серед яких засновник білоруського Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич.

Так, речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у Twitter заявив, що Україна вимагає від Білорусі негайного звільнення засновника Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича.

Затримання засновника Nexta: що відомо про причетність Лукашенка і навіщо підняли винищувачЛітак Ryanair, на якому летів засновник опозиційного Telegram-каналу NEXTA, екстрено посадили в аеропорту Мінська після розпорядження Олександра Лукашенка.

Про це також заявила і голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен у Twitter 23 травня.

«Абсолютно неприйнятно змушувати борт Rynair, який слідував з Афін до Вільнюса, здійснювати посадку у Мінську. Всі пасажири негайно повинні мати можливість продовжити політ до Вільнюса. Їх безпека повинна бути гарантована», - написала вона.

Глава ЄК додала, що будь-яке порушення міжнародних авіаперевезень повинно мати відповідні наслідки.

«Уважно стежимо за розвитком ситуації навколо рейсу Ryanair з Афін до Вільнюса, який примусили здійснити посадку у Мінську через можливу ​​загрозу безпеці. Це абсолютно неприйнятно. Ми покладаємо відповідальність за безпеку всіх пасажирів рейсу на владу Білорусі», - також зазначив у Twitter голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

У той же час Польща закликала ЕС запровадити санкції проти уряду Білорусі через літак Ryanair, який екстрено посадили у Мінську. Про це написав у Twitter прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Нагадаємо, сьогодні в аеропорту Мінська затримали засновника білоруського опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича. Про це написав сам канал. Літак, в якому був журналіст, здійснив аварійну посадку у Мінську після повідомлення про замінування. Розпорядження посадити літак дав особисто Олександр Лукашенко.

Крім того, щоб супроводжувати борт до посадки в небо підняли винищувач МіГ-29.

Повідомлення про мінування не підтвердилося. Як писав NEXTA, всіх пасажирів заново оглянули і тримають в аеропорту. Поки про долю Протасевича інформації немає.

Заяву каналу NEXTA про затримання Протасевича поки не підтверджували але і не спростовували у самого Лукашенка.

Президент Литви відреагував на затримання літака, що прямував до Вільнюса.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: