«Чорний понеділок»: чи був насправді обвал цін на нафту

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Те, що сталося на біржі, не пов'язане з реальним співвідношенням попиту й пропозиції на ринку реальної фізичної нафти. Так прокоментував «Слово і діло» обвал цін на нафту директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Енергетик пояснив, що обвал, який стався, не пов'язаний із ціною нафти.

«Те, що впало до -37 доларів за барель, – не ціна, а котирування і не нафти, а фінансового зобов'язання. При тому того, що вже не торгується. Це фінансове зобов'язання називається травневим ф'ючерсом на нафту марки WTI (West Texas Intermediate). Ціна фізичної нафти визначається за усередненими котируваннями. Вона ще буде визначена в травні після того, як буде видобута», – пояснив Геннадій Рябцев.

Він уточнив, що з точки зору біржової аналітики ситуація кумедна, але не поодинока. За його словами, у 1998 році аналогічні історії теж траплялися з цілою низкою інших біржових продуктів.

За словами енергетика, наразі немає нічого катастрофічного, хіба що хтось заробив у цій ситуації. Він нагадав, що 20 квітня припинялася торгівля травневих ф'ючерсів.

Як впливала світова ціна нафти на курс гривні та рубляЦіна на нафту пережила рекордне падіння. Одночасно обвалився російський рубль і ослабла гривня.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев розповів, що якщо хтось має цей фінансовий інструмент, то в нього було дві можливості: виконати зобов'язання з постачання нафти в травні або продати це зобов'язання, перевівши його в червневе зобов'язання.

«Фінансові спекулянти, які не мають ніякого інтересу до нафти, були в розпачі від того, що закінчується термін обігу. Тобто якщо вони не продадуть цей ф'ючерс, то вони будуть змушені десь шукати реальну нафту, щоб потім її купити і поставити кудись. У паніці спекулянти кинулися шукати когось, хто знає, що таке нафта. І цей хтось знайшовся з пропозицією: якщо не хочете поставляти реальну нафту в травні, а потім шукати, хто її купить, то давайте зобов'язання, але заплатите 37 доларів за кожен барель. Ось що сталося», – прокоментував Рябцев.

Енергетик також звернув увагу на заяви про безкоштовну нафту. Однак, за словами експерта, безкоштовною нафта може бути в разі, якщо компанія не в змозі скоротити видобуток. Наприклад, компанія розуміє, що якщо законсервувати свердловини, то далі вона не зможе її розробляти, оскільки родовище перебуває на завершальній стадії розробки.

«Там дуже багато домішок, води, нафта не дуже якісна. У підсумку роблять все для того, щоб забезпечити відкачку з цієї свердловини. Якщо не припинять робити все можливе, нафти не буде. Тому їм дешевше віддати нафту, ніж законсервувати свердловини», – констатував Рябцев.

Експерт уточнив, що це стосується тих випадків, коли йдеться про якусь окрему компанію, яка експлуатує старі родовища. Таких родовищ багато в РФ, мало в Саудівській Аравії, а в США взагалі використовують інші технології видобутку. Їм скоротити або наростити видобуток нафти за тиждень взагалі безпроблемно.

«Так, в окремих випадках окремі компанії, які порахували свої збитки і зрозуміли, що їм гірше скорочувати видобуток, можуть здійснювати окреме постачання нафти. Тому безкоштовна нафта можлива, але це окремі партії в окремих компаній», – резюмував директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

«Слово і діло» вирішило подивитися, як впливала світова ціна на нафту на курс гривні й рубля.

Додамо, бензин і дизельне пальне з 2014-го до 2019 рік подорожчали більш ніж удвічі.

Динаміка вартості пального для авто за останні п'ять років – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: