Ротація в МОЗ та Мінфіні: із чим пов'язана та в чому помилка Зеленського

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Міністри даних відомств не змогли зарекомендувати себе позитивно, відставка в обох випадках цілком виправдана. Так прокоментував «Слово і Діло» звільнення глав МОЗ та Мінфіну політичний аналітик Валентин Краснопьоров.

Міністр охорони здоров'я не зовсім адекватно, а часом справляло враження, що чиновник істерично реагує на ситуацію з коронавірусом.

Аналітик звернув увагу на те, що Ємець неодноразово робив дивні висловлювання. Зокрема, він нагадав заклик міністра витрачати гроші на живих, а не «мертвих» людей, а такими чиновник назвав пенсіонерів.

Валентин Краснопьоров також нагадав, що раніше Ємця вже звинувачували у надмірній цинічності щодо осіб похилого віку, оскільки він сказав, що від коронавірусу помруть «всі пенсіонери».

«Крім того, що висловлювання та ще й публічно лунали досить резонансні, глава МОЗ не зміг вибудувати нормальне управління та комунікацію в міністерстві. Був скандал із системою закупівель. Хоча процедура досить об'єктивна, мінімально персоналізована, але в міністра була своя людина для цієї ролі. У результаті глава МОЗ тільки довів свою неефективність», – прокоментував політичний аналітик.

Карантин в Україні: як Рада може працювати дистанційноЧерез карантин в Україні Верховна рада може тимчасово перейти на роботу в режимі відеоконференції.

Валентин Краснопьоров також назвав правильною відставку міністра фінансів. Зважаючи на бюджет і секвестр кошторису можна дійти висновків, що він дуже залежний від силових органів, зазначив експерт.

«Зрозуміло, що в культурі і деяких інших статтях будуть скорочення. Але коли 100% знімають взагалі за окремими напрямами, це вже показник того, як у нас готові вирішувати проблеми. Уманський зробив багато економічних, політичних помилок. При цьому був очевидний лобізм з боку силових структур. Тому логічно, що його слід замінити в цій ситуації», – констатував аналітик.

На його думку, причиною постійних кадрових ротацій є хибний підхід ОПУ, зокрема президента Володимира Зеленського при виборі кадрів. Він переконаний, що при розгляді кандидата на ту чи іншу посаду майбутній міністр повинен представити конкретний план того, що і як він робитиме, як вирішуватимуть проблеми.

Президент керується іншими критеріями – лояльністю того або іншого кандидата, при тому що не враховується, чи розуміє він, що робити в певній галузі, зауважив аналітик.

Золотарьов наполіг на тому, що кадри потрібно вибирати не через лояльність до себе, а виходячи з програми, яку пропонує кандидат. Наприклад, є проблема секвестру бюджету. Нехай би 10 кандидатів подали свої пропозиції впродовж доби і на основі кращого було ухвалено рішення.

«У нас виходить відбір кадрів приблизно так: якщо ти хороша людина, лояльна до політики ОПУ і схвалена Коломойським, значить отримаєш посаду. Проблеми так не вирішують. Причина відставок – неправильний підхід ОПУ в підборі кадрів. Це рівень застарілого маленького підприємства, де працюють виключно друзі друзів», – прокоментував Валентин Краснопьоров.

Як повідомлялося, глава Міністерства охорони здоров'я Ілля Ємець та голова Міністерства фінансів Ігор Уманський подали у відставку.

На ці дві посади прем'єр пропонує нові кандидатури – на посаду міністра охорони здоров'я Максима Степанова (проєкт постанови №3284), а на посаду міністра фінансів – Сергія Марченка (проєкт постанови №3282).

Раніше «Слово і Діло» писало, як Рада може працювати дистанційно.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: