«Квартал 95» виконав пісню про пожежу в будинку Гонтаревої: реакція соцмереж

Читать на русском

Пісню про Гонтареву Горіла хата, палала виконав Квартал 95 і хор імені Верьовки. У пісні йшлося про пожежу в будинку ексглави НБУ.
Слово і Діло

На концерті «Кварталу 95» шоумен Євген Кошовий і хор імені Григорія Верьовки виконали пісню про пожежу в будинку колишньої очільниці Національного банку Валерії Гонтаревої.

Нагадаємо, в ніч проти 17 вересня невідомі підпалили будинок Гонтаревої під Києвом, ніхто внаслідок інциденту не постраждав. Гонтарева вважає причетним до підпалу олігарха Ігоря Коломойського.

У пісні «Кварталу 95» звучали слова «Горіла хата, палала, в Лондоні жінка плакала», «Хата горить в Гореничах (який збіг), а в Лондоні Валєрія думає на Валєріча», «Мораль проста – хата згоріла від стида».

«Слово і Діло» зробило добірку того, як в соціальних мережах обговорюють пісню «Кварталу 95».

«Особисто для мене ця пісенька смішною не виявилася. Від факту того, що це приурочили до Дня народження Гонтаревої, стає гидко. Але ось, що реально смішно у всій цій історії – це пост міністра Милованова про те, що в «більшості зовнішніх інвесторів» мало не сталася паніка через якусь невдалу пісеньку на приватному ТВ-каналі. Я прямо бачу, як на Уолл-стріт до кожного офісу вже зараз замовляють нові телевізори, вішають їх на стіни, вмикають там канал «1+1», щоб не пропустити нової пісеньки, а автори книг про макроекономіку кинулися писати нові бестселери про те, як пісеньки впливають на інвесторів», – написав Сергій Наумович.

«Тут розгорнулася жвава дискусія на тему номера «Кварталу 95» про згорілий будинок колишньої глави Нацбанку. «Круто!» – кричать одні. «Ганьба і дно!» – відповідають інші. Як на мене, жарти на чужому горі, м'яко кажучи, не дуже смішні. Мабуть, навпаки. Але, з іншого боку, коли з волі тієї ж глави Нацбанку «згоріли» тисячі вкладів наших співгромадян, ніхто особливо не засмучувався. В тому числі й сама глава НБУ», – написав Анатолій Макаренко.

«Звісно, гумору не потрібні червоні прапорці та лінії, за які не можна жартувати. Жартувати повинно бути можна про все. Про це було JesouiCharli, і лідери вільного світу йшли Парижем з цією думкою. Про все потрібно сміятися, все ставити під сумнів – це хороша суспільна профілактика авторитарного тромбозу. І якість гумору регулюється також – над поганими жартами просто не сміються. Це все працює, якщо гумор живе повністю на громадській території. Але коли туди починає втручатися держава і офіціоз, починаються суцільні червоні прапорці. Гумор з офіційною позицією повинен бути обкладений такими ж правилами, застереженнями та інструкціями, як ширина манжета сорочки, яку пристойно показувати з-під рукава піджака на саміті. Хору ім. Верьовки потім цими саме губами гімн виконувати. «Квартал» тепер не просто гумористичне шоу, а своєрідний рупор ОПУ. Тому повинні бути прапорці. Тому несмішно», – вважає Світлана Чуніхіна.

«Номер «95 Кварталу» – це не стільки гумор, скільки звичайна «заказуха» і обслуговування інтересів одного відомого олігарха. Мені було несмішно. Навіть трохи противно. Краще б хлопці так жорстко сміялися з влади. Там вже є, про що. І про кого. Можна про депутатів, Гончарука, Милованова, прокурорів і суддів та інших діячів-реформаторів. Як за минулих часів. Тонко, хльостко і зі смаком. Хор імені Верьовки опустився на дно. Не личить такому іменитому і заслуженому державному колективу, який виконує національний гімн на відкритті парламенту, опускатися до відвертої підтанцьовки і перетворюватися у групу на виїзд», – вважає Дмитро Співак.

«В номері студії «Квартал 95» про Гонтареву надпоганого нічого не бачу. По-перше, тому, що «Квартал 95» ще не замінив собою Юлію Мендель. І залишається гумористичним шоу. По-друге, про підпал досі мало чого ясно. Ну, ось просто. Багато питань. По-третє, банкопад, з яким асоціюється Гонтарева, дуже неоднозначна штука. Реально людині (Гонтаревій) довелося рубати одним ударом гордієве павутиння схем останніх двадцяти років. З іншого боку, при банкрутстві банків знаходилися «рівніші». Мораль цього посту така: якщо до гумору різних шоу ми будемо ставитися, як до політичних стейтментів, то нам шлях до Росії», – вважає Петро Охотін.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський доручив голові Служби безпеки України Івану Баканова приєднатися до розслідування підпалу будинку Валерії Гонтаревої.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: