Конференція YES – майданчик для нездійсненних обіцянок українських політиків

Читать на русском
Катерина Пітєнінаголовний редактор, директор «Слово і Діло»

«Я виконую все, що обіцяю. Тому вибачте, що я так мало обіцяю», – заявив сьогодні президент України Володимир Зеленський на конференції YES у Києві. Насправді, він уже не перший з українських політиків, хто перебільшує рівень своєї відповідальності (раніше те саме про себе публічно говорив Володимир Гройсман): станом на зараз Володимир Зеленський встиг провалити 10 обіцянок, хоча й виконав уже чимало — 13.

Попереду ще кілька днів Ялтинської європейської стратегії – не виключено, що певні обіцянки пролунають з вуст Дмитра Разумкова, Давида Арахамії, Святослава Вакарчука та інших політиків. Тим часом «Слово і Діло» пропонує згадати, чи перетворилися в реальні справи гучні заяви з виступів політиків на попередніх конференціях YES. Спойлер: звісно, ні.

Порошенко і Крим

Напевно, найбільш голослівним з усього, що колись лунало під час заходів Віктора Пінчука, була оптимістична обіцянка п’ятого президента України Петра Порошенка, що форум «Ялтинська європейська стратегія» у 2018 році відбудеться вже в Ялті, тобто в українському Криму. Це він сказав під час конференції YES у вересні 2017 року.

Зрозуміло, що одноосібно від президента Порошенка це не залежало, але провалена обіцянка, що АТО триватиме лічені години, на той момент ще не навчила його бути більш обережним у висловлюваннях.

За іронією долі, рівно рік потому, знову на конференції YES, Порошенко вкотре вибачався за невиконану обіцянку щодо тривалості АТО. Про обіцянку щодо повернення Криму протягом року президент промовчав.

Гройсман і Служба фінансових розслідувань

На тому самому заході, на якому Порошенко швидко на словах повертав Крим, очільник його уряду Володимир Гройсман обіцяв створити Службу фінансових розслідувань.

«Протягом місяця буде напрацьований новий закон про Службу фінансових розслідувань, і ми ліквідуємо економічні підрозділи СБУ, МВС, ДФС. Це боротьба, яку ми маємо виграти!», – бадьоро проголошував прем’єр свою обіцянку.

Минуло два роки, Гройсман із міністрами вже пішов у відставку, а Службу фінансових розслідувань так і не створено — тепер її обіцяють створити представники нової влади.

Луценко і справи Майдану

І знову форум «Ялтинська європейська стратегія», Київ, вересень 2017 року.

«Наприкінці цього місяця ми подамо до суду справу про тих, хто дав наказ стріляти. За нашою версією, це експрезидент Янукович, екскерівник МВС Захарченко, екскерівник СБУ Якименко», – пропіарився генеральний прокурор Юрій Луценко.

Утім, обставини не дали йому цього зробити ні восени, ні пізніше. Досудове розслідування у цих кримінальних провадженнях тривало значно довше, було проведено тисячі експертиз. Але все, як завжди, вперлося в рішення Верховної ради. Депутати мали внести зміни до кримінального процесуального кодексу щодо спеціального досудового розслідування.

Зі зміною прокурора законопроект відкликали та ініціювали реформування прокуратури. Тепер Руслан Рябошапка хоче провести аудит у справах Майдану.

Виконані обіцянки з конференції YES

Окрім голослівних і надто оптимістичних заяв, на форумі у різні роки лунали і реалістичні обіцянки (до речі, від тих самих спікерів).

Ну, а буквально з минулого року ми почали спостерігати на конференції Пінчука нову стратегію політиків. Коротко її можна окреслити словами Володимира Гройсмана: «Давайте не будемо обіцяти нічого нового».

Напевно, навчений на помилках тих, хто мав честь виступати на YES до нього, Володимир Зеленський тепер обіцяє працювати над поверненням Криму і повторює свої старі обіцянки: провести в Маріуполі інвестиційний форум і залишатися президентом тільки один термін.

Катерина Пітєніна, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: