Шахи з Путіним і поразка в ПАРЄ: піар-теми тижня лідерів партій

Читать на русском
Анатолій Гриценко в рекламі допомагає Зеленському виграти в шахи в Путіна, а Юлія Тимошенко хвалить президента.
Слово і Діло

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. За даними соціологів, потрапити до Верховної ради найбільші шанси мають п'ять партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Голос», «Європейська солідарність» і «Батьківщина». Лідери цих політичних сил зараз постійно на виду, розповідають про те, що потрібно поміняти в країні, дають виборцям обіцянки. «Слово і Діло» уважно стежить за тим, що говорять кандидати в народні депутати. Щотижня до виборів ми будемо писати про те, на чому піаряться лідери першої десятки рейтингу. А саме: Дмитро Разумков, Юрій Бойко, Святослав Вакарчук, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Ігор Смешко («Сила і честь»), Анатолій Гриценко («Громадянська позиція»), Олег Тягнибок («Свобода»), Олег Ляшко (Радикальна партія) та Володимир Гройсман («Українська стратегія»).

Петро Порошенко, який уже понад місяць, як з'їхав із Банкової, продовжує за інерцією коментувати будь-які події, пов'язані з Україною. Причому робить це активніше за чинного президента. Минулого тижня українська філія Російської православної церкви подала до суду позов із вимогою скасувати реєстрацію Православної церкви України. Порошенко заявив, що це не церковне питання, а питання національної безпеки, й закликав Раду національної безпеки і оборони зайнятися проблемою.

«Опозиційна платформа – За життя»: як виконують обіцянки нардепи зі списку партіїОпоблок виконав лише 9 відсотків обіцянок за час нинішнього скликання ради. Партія Бойка має в першій десятці списку дев'ять чинних нардепів.

Також Порошенко дякував Європейському союзу за продовження санкцій проти Росії, прокоментував результати українських спортсменів на Європейських іграх-2019, висловив солідарність із грузинським народом. «Ми, українці, не маємо залишити в біді своїх грузинських братів. Звичайно, я закликаю українців відпочивати в Україні, але тим, хто планує відпочивати за кордоном або в окупованому Криму, рекомендую переорієнтуватися на Грузію. Звертаюся до уряду України та Міністерства інфраструктури з пропозицією надати в цей період знижку на аеронавігаційні та аеропортові збори для рейсів сполученням Україна-Грузія-Україна. Авіакомпанії могли б знизити ціни на квитки», – вважає колишній глава держави.

Також Порошенко відреагував на повернення російської делегації до ПАРЄ. Він заявив, що це недопрацювання команди президента Володимира Зеленського, й повідомив, що запланував розмову з європейськими партнерами, надішле листа на адресу керівництва Європейської народної партії та лідерів сестринських партій.

Олег Ляшко також добре попіарився на темі повернення росіян до ПАРЄ. Рішення Асамблеї він назвав поразкою європейської демократії, приниженням і капітуляцією перед агресором за гроші. На своїй сторінці в Facebook народний депутат оприлюднив кілька гнівних постів щодо цього.

Окрему увагу цього тижня лідер Радикальної партії приділив критиці президента Зеленського. Ляшко зробив свої підрахунки, скільки отримуватимуть чиновники реорганізованої Адміністрації президента (тепер Офісу президента). «Розмір щомісячної надбавки генерального директора директорату – 35 тисяч гривень, його заступника – 33,8 тисячі гривень. Коефіцієнт окладів керівників директорату, керівників патронатних служб, радників президента та прес-секретарів дорівнює 4,46. Якщо в них мінімальний оклад 10 тисяч гривень, він множиться на коефіцієнт 5, і ще плюс 40 тисяч надбавки, то це означає, що зарплата керівника директорату складе 100 тисяч гривень. Це обіцяне Зеленським закінчення епохи бідності, яке він почав із керівників свого офісу?», – обурився Ляшко. Також він розкритикував пропозиції Зеленського щодо призначень на посади голів обласних адміністрацій.

А 21 червня «радикал» скористався нагодою знову показати, як він любить собак, і приєднався до всеукраїнської акції «Візьми собаку на роботу». Він прийшов до парламенту зі своєю собакою на прізвисько Порш.

Якщо Ляшко взяв на себе роль критика Зеленського, то Юлія Тимошенко, навпаки, вирішила виступити таким собі ментором для нового президента. Нещодавно в ефірі одного з каналів лідерка «Батьківщини» заявила, що поки Володимир Зеленський жодними діями себе не скомпрометував, а її команда й вона особисто підтримуватимуть його та допомагатимуть, щоб «країна й кожен із нас не втратив шанс, нарешті, жити в країні, в якій для людей жити можливо».

Рішення ПАРЄ щодо Росії Тимошенко сприйняла як чергову можливість дати Зеленському пораду. Народний депутат сказала, що в президента є доба, щоб переконати ключових лідерів Європи не повертати російську делегацію. Ймовірно, її пораду не почули.

Чи згадаєте ви провалені обіцянки нардепів, які знову хочуть мандат?Чи знаєте ви, які обіцянки не виконали нардепи, котрі знову йдуть на парламентські вибори? Спробуйте перевірити себе за допомогою нашого тесту. У ньому – найяскравіші провалені обіцянки депутатів VIII скликання.

Ще один перевірений спосіб набрати очок перед виборами – позови проти попередньої влади: Тимошенко звернулася до Державного бюро розслідувань щодо доведення газотранспортної системи України до штучного банкрутства. На думку депутата, в цьому винні Петро Порошенко, Андрій Коболєв та Володимир Гройсман.

Анатолій Гриценко не взяв приклад із Тимошенко й не готовий виступати наставником для молодих політиків. В ефірі одного з ток-шоу в нього сталася перепалка зі Святославом Вакарчуком: Гриценко різко відреагував на слова лідера партії «Голос» про те, що політики замість того, щоб об'єднатися, «поливають один одного лайном». «Ніякого лайна немає, є оперування фактами. Коли я ставлю вам конкретне запитання: назвіть параметри бюджету, ви говорите загальні фрази. Якщо ви не готові оперувати конкретними цифрами, конкретними фактами, вибачте, нічого йти ані до парламенту, ані до уряду», – сказав Гриценко. Вакарчук у відповідь лише розгубився.

До речі, Вакарчук уже заявив, що його партія йде до парламенту не для того, що «постояти на трибуні й сказати, що хтось поганий», а готова «брати владу» – посади у виконавчій владі. І, крім того, Вакарчук повідомив, що його партія пропонує обмежити депутатські повноваження до двох каденцій поспіль.

Чому Гриценко не любить Вакарчука, зрозуміло: його партія «відкусила» рейтинг, у тому числі, й у «Громадянської позиції». А ось із Володимиром Зеленським, судячи з усього, Гриценко працювати готовий. Принаймні про це говорить смішний рекламний ролик лідера «Громадянської позиції». В ролику Гриценко допомагає Зеленському виграти шахову партію в президента Росії Володимира Путіна. Спочатку в українського глави держави нічого не виходить, але потім підходить Гриценко, Зеленський виграє, а Путін впадає в лють. Закінчується все слоганом «Разом переможемо!».

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви всіх лідерів перших десяти партій (за даними соціологів). Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: