На друк бюлетенів 17 днів замість 70. Чи відбудуться вибори 21 липня?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Коли призначали парламентські вибори, ЦВК розуміла, що йдеться про чергові вибори. Тому на той час проблем із закупівлями та бюлетенями не було. Розраховували, що виборчий процес бкуде тривалішим.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда.

«Ініціатива саме з проведенням позачергових виборів нічого не вирішує для теми державного будівництва, але створює великі проблеми для виборчого процесу. ЦВК може не встигнути. Очевидно, якби ВР ухвалила рішення, пов’язані з ухваленням закону про внесення змін до законодавства щодо особливостей державних закупівель для позачергових виборів, це полегшило б ситуацію», – зазначив Дуда.

За законом наразі провести ці державні закупівлі буде дуже проблематично. Питання в тому, що в держбюджеті є положення про проведення виборів народних депутатів. Там не передбачено позачергових чи чергових, але розрахунок бюджету робився на чергові вибори, уточнив він.

«Усі розуміли, що дадуть можливість сформувати кошти, які підуть на вибори. Сьогодні проблема в тому, що цих коштів немає фізично, – констатував експерт.

Тобто потрібно вносити зміни до бюджету. Тут проблема ще й у тому, що все залежить від Верховної ради, додав він.

«Очевидно, що команда чинного президента не хоче бути залежною від ВР. Комунікаційна стратегія щодо парламенту, обрана командою Зеленського, доволі конфліктна й претензійна. Відповідно, в парламенті також є велике невдоволення», – пояснив політолог.

На його переконання, для команди Зеленського доцільніше було б інакше вибудовувати взаємовідносини з парламентом, фракціями, депутатськими групами. У такому разі вони мали б змогу проводити відповідні рішення в парламенті, щоб усе відбувалося згідно із законом.

«Наразі взагалі незрозуміло, як вирішити за чинним законодавством, без внесення змін ситуацію в разі, якщо, наприклад, ЦВК зірве процес. Не тому, що ЦВК погана чи непрофесійна. Сьогодні хороший склад ЦВК. Але вони можуть зірвати виборчий процес через об’єктивні причини. Тоді вибори доведеться перенести», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, в Україні стартували дострокові парламентські вибори.

У ЦВК наголосили, що встановлені законодавством (закон «Про публічні закупівлі» – ред.) терміни не відповідають термінам, які встановлені виборчим законодавством. Зокрема, на друк бюлетенів має виділятися 70 днів: 48 – на проведення тендера, 22 – на виготовлення.

Раніше Зеленський пообіцяв, що вибори до парламенту та місцевих рад відбуватимуться за відкритими списками.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: