Інавгурація Зеленського: чому не варто тягнути та як ВР сама собі шкодить

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог
Володимир Фесенкополітолог

Ідеться не про терміни, а про те, що Порошенко, контролюючи парламентську більшість, робить усе, щоб затягнути передачу влади новому президенту й підготуватися до парламентського реваншу. Для цього потрібен час.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«До закінчення роботи парламенту, до літніх канікул усе одно депутати змушені будуть провести інавгурацію. 19 травня або ж 28 травня – не так важливо. Але зараз відбувається фактично саботаж вступу нового президента в свої повноваження. Хоча затягувати не варто. Що раніше він вступить на посаду, то швидше ми дізнаємося, на що він здатен», – зазначив Небоженко.

На його думку, що більше чинитимуть опір депутати, то менше в них шансів потрапити до парламенту. Зеленський має 73% підтримки, а ВР – 3-4%.

«Навпаки, ВР потрібно було б шукати способи співпраці з новим президентом. Ще півроку роботи. А замість цього Верховна рада почала з конфлікту. Це нічого не дасть, зате посварить електорат Зеленського з нинішньою ВР. Потрібно було це врахувати. А терміни не мають значення. У кожному разі, депутатам доведеться брати участь в інавгурації, нехай навіть примітивним чином, навіть у напівпорожній залі», – пояснив він.

Щодо інавгурації на НСК «Олімпійський», то поки команда Зеленського нагадує Клуб веселих і кмітливих. Вони ще не підозрюють про складнощі політичної відповідальності за свої слова, тим більше немає дати інавгурації, уточнив політолог.

«Зеленський – новий президент, але влади він ще не має. І це не на користь Україні як державі. Як би гарнво не говорили у ВР про правильну інавгурацію й захист державності, зараз вони заохочують російську пропаганду в руслі того, що українці не здатні до самоврядування», – підкреслив він.

Скільки обіцянок з інавгураційної промови виконав ПорошенкоПорошенку потрібен мир на Донбасі для того, щоб остаточно не провалити запевнення зі своєї інавгураційної промови.

Політолог Володимир Фесенко звернув увагу, що якщо інавгурація відбудеться 28 травня, це буде найтриваліший термін за період незалежної України між датою виборів і датою інавгурації. Проміжок у часі – понад місяць, це не зовсім нормальна ситуація.

«Поки найдовший термін між датою виборів і датою інавгурації був у Ющенка, але це був період після Помаранчевої революції. Ющенко спеціально хотів, щоб дата інавгурації збіглася з Днем соборності. Тоді не було особливих заперечень, а тривалий перехідний період влаштовував майже всіх», – нагадав він.

Зараз ситуація інша, потрібно прискорювати період передачі влади. Триває конфлікт із Росією, й за таких умов що довше триває перехідний період, то більше ризиків нестабільності, додав експерт.

У команді Зеленського заявили, що проведення інавгурації 19 травня не завадить Дню пам'яті жертв репресій, оскільки раніше він збігався з Днем Європи.

Також відзначимо, «Слово і Діло» підрахувало, скільки обіцянок з інавгураційної промови виконав Петро Порошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: