Індексація пенсій: чи є кошти та який ризик затримки виплат

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Кошти на індексацію пенсій цього року дійсно є. З економічної точки зору, підвищення виплат провести реально. Економіка припинила падіння й нехай повільно, але пішла на відновлення. Мінімум на 10% економіка має можливість відновлюватися.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи заплановану з 1 березня індексацію пенсій.

«Економічне підґрунтя для підвищення пенсій є. Зараз ми спостерігаємо досить різкі результати відновлення економіки. Гривня почала зміцнюватися, що робиться штучним чином, але це нормально. Припинилося руйнування економіки через банківську систему, Пенсійний фонд поповнюється. Є досить велика кількість джерел для його поповнення. Наразі немає складнощів, щоб підвищити пенсії», – зазначив Невмержицький.

За його словами, якщо збільшаться надходження до Пенсійного фонду, а відповідно, й виплати, це призведе до збільшення купівельної спроможності населення.

«З одного боку, це інфляційні процеси, а з іншого – зростання економіки. Якщо всі процеси проводити збалансовано, то більший ефект буде для зростання економіки. Потенціал для зростання є. Це буде також на користь соціальному клімату», – пояснив експерт.

Крім того, підвищення пенсій, з огляду на вибори, це ще й додаткові очки для нинішньої влади, додав він.

«Можливо, навіть це вплине на можливість залишитися в наступному парламенті», – резюмував Євген Невмержицький.

Заступник голови Стратегічної групи радників за підтримку реформ Павло Кухта підкреслив, що цьогоріч дійсно запланована індексація пенсій за новою формулою, яка закладена до нового закону.

«Індексація буде на рівні 17,5%. Це 50% від торішньої інфляції, яка була на рівні 9,8%, тобто майже 10%, і середня зарплата зросла на 24-25%. Тобто 5% плюс 12,5%, отримуємо 17,5%. На це індексуються всі пенсії», – пояснив він.

Загалом, за його словами, затримок виплат і збоїв бути не має, ризики мінімальні.

«Усе залежить від економіки, але якщо не буде дефолту, розірвання після виборів, наприклад, угоди з МВФ, або НБУ не почне друкувати гроші, після чого буде божевільна інфляція, а економіка полетить шкереберть, то виплати мають бути стабільними», – резюмував Кухта.

Нагадаємо, минулого року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що з 2019 року в повному обсязі запрацює механізм автоматичного перерахунку пенсій.

Інтерв'ю міністра соцполітики «Слову і Ділу» – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: