Конкурс із приватизації «Центренерго» скасували – ЗМІ

Читать на русском
Фонд державного майна скасував конкурс із приватизації компанії Центренерго, який мав відбутися 13 грудня.

Фонд державного майна скасував конкурс із приватизації компанії «Центренерго», який мав відбутися 13 грудня.

Як пише «Слово і Діло», про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт із питань енергетики Андрій Герус.

Експерт розповів, як чиновники блокують реформу «Центренерго»Створення енергоринку та управління державними підприємствами в сфері енергетики як мінімум представляється скрутною, так як чиновники, які отримують неправомочну вигоду від управління держпідприємствами, всіляко блокують цей процес.

За даними співрозмовника ЕП, формальною причиною для скасування конкурсу буде те, що один з учасників пов'язаний із Росією.

Нагадаємо, Фонд держмайна мав намір продати державний пакет акцій «Центренерго» (78,2% акцій) на аукціоні з початковою ціною 5,9 млрд грн.

Раніше повідомлялося про зацікавленість в участі в конкурсі принаймі п'яти учасників. Втім, як стало відомо пізніше, лише двоє з них внесли обов'язковий платіж для участі.

Радником з приватизації ПАТ «Центренерго» є польський підрозділ компанії EY – Ernst&Young z Corporate Finance sp.k.

«Центренерго» є одним із провідних виробників електроенергії в Україні. Держава володіє 78,289% акцій компанії. До складу компанії входять три теплові електростанції – Вуглегірська, Зміївська та Трипільська, їх сумарна встановлена проектна потужність становить 7665 МВт – 14% генеруючої потужності України.

«Центренерго» постачає електроенергію до Київської, Харківської та Донецької областей.

«Центренерго» в 2017 році збільшило чистий прибуток в 4,9 раза порівняно з 2016 роком – до 1,9 млрд грн, чистий дохід – на 2,1%, до 10,9 млрд грн, валовий прибуток – на 19,3%, до 2,5 млрд грн.

Згідно з останніми змінами до держбюджету-2018, у Міністерстві фінансів очікують, що до кінця 2018 року приватизація принесе до бюджету 18,8 млрд грн замість початково запланованих 21,3 млрд грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: