Бойка та Льовочкіна виключили з фракції: що відбувається в «Опоблоці»?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Очевидним є розкол в «Опоблоці». Тим більше передумови до цього були давно, оскільки є дві групи впливу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко, оцінюючи виключення Бойка та Льовочкіна з «Опозиційного блоку».

«Є дві групи впливу і, ймовірно, група Ахметова, не готова об'єднуватися заради якоїсь спільної мети, їм важливо отримати конкретні дивіденди», – зазначив Петренко.

«Бойко не є представником сторони Ахметова. Хоча, в принципі, було логічним висунення саме його, оскільки він найбільш рейтинговий кандидат за всіма соцопитуваннями. Тим не менш вирішили саме так. Очевидно, було бажання щось отримати для себе», – уточнив він.

Ситуація така, що всередині «Опоблоку» вже помітні різні політичні проекти, звернув увагу експерт.

За його словами, навіть ті люди, які залишаються всередині фракції, мають свої проекти. Наприклад, Новинський очолив Партію миру.

Також нещодавно створена платформа Бойка та Рабіновича, яка викликала бурхливу реакцію й, імовірно, також призвела до виключення, додав він.

Напередодні виборів: до чого призводили політичні об'єднання в УкраїніСлово і Діло згадувало, як політичні сили в Україні об'єднувалися напередодні виборів і до чого це призвело.

«Буде не дивно, якщо всі ці процеси в підсумку призведуть до зникнення «Опозиційного блоку» як такого. Тим більше вже заявили про створення депутатської групи. Нічого хорошого для «Опоблоку» не буде. Ймовірно, буде новий політичний проект – платформа «За життя», – підкреслив експерт.

Він нагадав, що згідно з останньою соціологією, Бойко має близько 9%, у Рабіновича – близько 4%. Підтримка Бойка, ймовірно, зростатиме. Можливо, відсутність позиціонування з «Опоблоком» ще дасть йому більше дивідендів, хоча може й зменшити їх, можливі різні варіанти.

«Однозначно лише те, що ця ситуація показує, хто розкольник, грубо кажучи. Були заяви, що «Опоблок» єдиний, а в підсумку його виключили. Навряд чи це зашкодить Бойку. Радше «Опоблоку» як політичній партії та проекту», – резюмував Ігор Петренко.

Відзначимо, Вадим Новинський заявив, що народні депутати Юрій Бойко та Сергій Льовочкін були виключені з «Опоблоку» за співпрацю з нинішньою владою та зраду інтересів виборців. При цьому політик сказав, що розколу всередині фракції немає.

Раніше Юрій Бойко і Вадим Рабінович оголосили про створення «Опозиційної платформи – За життя».

Більше про політичні об'єднаннях – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: