У країнах ЄС зараз така ж проблема з газом, як в Україні, через різке похолодання

Читать на русском
Україна переходить на режим заощадження газу через те, що Газпром припинив постачання блакитного палива й навіть повернув Нафтогазу передоплату за березень.
Слово і Діло

«Нафтогаз» та уряд закликали українців зменшити споживання газу через те, що російський «Газпром» припинив постачання блакитного палива в Україну. Чи не загрожує це українській ГТС та чи має право Міненерго закривати дитсадки та школи, щоб «прикрутити» на мінімум опалення в приміщеннях, «Слово і Діло» запитало заступника начальника Департаменту енергоефективності «Нафтогазу» Олексія Хабатюка.

«Маємо зниження тиску газу в магістральних газопроводах з боку Російської Федерації приблизно на 20% від номінального тиску. В сховищах є достатньо газу, але в зв’язку з низькими температурами на вулиці споживання газу десь у 1,5 раза більше, ніж було минулого та позаминулого років у ті самі дати», – пояснив експерт.

Потужність самих газових сховищ щодо підняття газу є обмеженою, й це створює його дефіцит. Такий високий рівень споживання був у 2014 році, але тоді дефіцит газу вдавалося перекривати за рахунок прямого імпорту газу з РФ. А ситуації з перериванням постачання газу були в 2006 та 2009 роках.

«Газпром» розриває всі контракти з «Нафтогазом»Російський «Газпром» починає термінову процедуру розірвання контрактів з НАК «Нафтогаз України» на поставку і транзит газу.

«Зараз такого імпорту немає, тому що «Газпром» з 1 березня 2018 року відмовився постачати газ в Україну після отримання рішення Стокгольмського арбітражу. Він повернув «Нафтогазу» передплату за березень в розмірі близько півмільярда доларів», – розповів Хабатюк.

За його словами, ситуація цілком контрольована й не загрожує функціонуванню української ГТС. Режим заощадження потрібно витримати протягом трьох-чотирьох днів, поки не спадуть морози. З вівторка синоптики обіцяють потепління. А наразі Міністерство енергетики має право запровадити обмежувальні заходи, в тому числі перевести ТЕЦ та котельні на такі резервні види палива, як мазут, а також обмежити споживання тепла в об’єктах бюджетної сфери. Тому школи та дитсадки можуть закрити до 6 березня.

За словами Хабатюка, в країнах ЄС зараз виникла така сама проблема з газом, як і в Україні, через різке похолодання. В Європі теж різко збільшилося споживання газу для опалення.

«Заходи тиску на Росію мають вживатися не лише з нашого боку, а також і з боку країн ЄС, тому що вони є основними споживачами газу й у першу чергу зацікавлені в тому, щоб Російська Федерація дотримувалася своїх контрактних зобов’язань», – підкреслив Хабатюк.

Нагадаємо, в «Нафтогазі» попросили українців протистояти «Газпрому» та заощаджувати газ.

Раніше в «Нафтогазі» заявили, що вважають рішення «Газпрому» про припинення поставок газу в Україну невиконанням рішення Стокгольмського арбітражу.

Нагадаємо, що «Нафтогаз України» виграв Стокгольмський арбітраж проти «Газпрому» за більшістю положень контракту на транзит газу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: