У Раді визначили, кого слід вважати пособником окупантів

Читать на русском
У Верховній Раді хочуть запровадити кримінальну відповідальність за співробітництво з окупантами.   Яку саме відповідальність передбачає законопроект, ще не відомо.

У Верховній Раді зареєстрований проект закону «Про захист української державності від проявів колабораціонізму», який передбачає покарання для осіб, що співпрацюють з окупаційним режимом.

Про це «Слову і Ділу» повідомив один з авторів законопроекту, народний депутат від фракції «Народного фронту» Дмитро Тимчук.

«Законопроект у першу чергу визначає, хто такі колаборанти. Йдеться насамперед про посадових осіб, які співпрацюють з державою-окупантом – переходять на службу, виконують різноманітні завдання тощо. Ми й до цього використовували термін «колаборант», але не було правового визначення. А тому не було й відповідальності», – зазначив Тимчук.

За його словами, «називати колаборантами вчителів чи медиків, які працювали до окупації на своїх посадах, а потім там же працюють у період окупації було б неправильно».

«Але якщо на сторону окупантів перейшла людина, яка виконує функцію держави, місцевого самоврядування, правоохоронних органів, суддів, то це вже зовсім інша річ. Ці люди мають нести кримінальну відповідальність», – сказав нардеп.

Разом із тим автор документа не повідомив, яку саме відповідальність передбачає законопроект, а текст документу на сайті Верховної Ради поки що відсутній.

Нагадаємо, ВР відклала на наступний рік голосуваня за закон про реінтеграцію Донбасу.

Тим часом аналітики «Слова і Діла» зафіксували, що вже встигли наобіцяти українські політики на 2018 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: