Книги з Росії пропонують маркувати особливими марками

Читать на русском
Верховній Раді запропонували запровадити контроль за ввезенням і розповсюдженням російської книжкової продукції.
фото: RFE\RL

Видавничу продукцію, випущену в Росії й легально ввезену в Україну, мають намір маркувати спеціальними марками. Продаж книг та іншої продукції, виготовленої в державі-агресорі, без такої марки буде заборонений.

Законопроекти, що регулюють нові правила ввезення та поширення, розроблені групою депутатів і зареєстровані у Верховній Раді, розповів «Слову і Ділу» один з ініціаторів змін, народний депутат Борислав Береза.

«Мета проектів – взяти під контроль переміщення книг, вироблених у державі-агресорі. Сьогодні вони завозяться до нас в основному контрабандою. Або ж виробляються тут – із російськими вихідними даними – піратським способом. Після чого ми отримуємо претензії міжнародних органів, що в нас квітне піратство. У зв'язку з чим пропонується нова стандартизація. Будуть запроваджені певні марки, якими при перетині кордону маркуватимуть видавничу продукцію», – розповів він.

За його словами, без наявності на книзі такої марки продаж друкованої продукції буде заборонений. «Якщо марки немає, ми будемо розуміти, що книга продаватися не може – вона або контрабандна, або контрафактна. І в тому, і в іншому випадку слідує кримінальне покарання».

Береза зазначив, що нові правила дозволять не лише ефективно боротися з контрабандою та фальсифікатом, а й поповнити бюджет.

«Крім того, нові правила покликані припинити можливість перетину кордону продукції антиукраїнського характеру, яка нелегально потрапляє в Україну й продається тут», – додав депутат.

За словами депутата, нові правила поширюватимуться на продукцію, вироблену в РФ, незалежно від того, через яку країну або територію вони потрапляють в Україну. Щодо ввезення книг для особистого користування, то вони, як зазначив народний депутат, маркування не потребуватимуть.

«Якщо ви купили собі п'ять-сім книг, але не для продажу, ви можете їх спокійно перевезти через кордон», – уточнив нардеп.

Відповідні законопроекти №7292 і №7292 зареєстровані у Верховній Раді 15 листопада.

Нагадаємо, з початку 2017 року в Україні діє заборона на ввезення книг антиукраїнського змісту. Літературу без таких ознак ввозити дозволено, але механізм виявлення антиукраїнської пропаганди не розроблений.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: