У Порошенка застерегли українських громадян від поїздок до Росії

Читать на русском
У фракції Блок Петра Порошенка вважають, що деяким категоріям громадян потрібно прямо заборонити поїздки в Росію.

Поїздки українських громадян в РФ можуть бути використані російськими спецслужбами для їх вербування або провокацій.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат Олександр Бригинець (БПП), коментуючи законопроект про обмеження виїзду в РФ для українських чиновників.

На думку Бригинця, окремим категоріям українських громадян необхідно прямо заборонити поїздки в Росію.

«Переважній більшості українських політиків і чиновників вже давно заборонений в'їзд в Росію. Але заборонено не Україною, а самою Росією. Це реакція Москви на патріотичну позицію. Мені, наприклад, заборонений в'їзд в Росію ще з 2014 року. Таким чином, виходить, що Росія з одного боку не пускає на свою територію тих громадян України, політиків і чиновників, які відстоюють українські інтереси, опонують Кремлю. Але чомусь пускає інших. Чому? СБУ потрібно подумати: може тому, що вони проводять якусь політику в інтересах Росії?», – сказав він.

На думку Бригинця, такі поїздки цілком можуть використовуватися в цілях тиску і вербування українських громадян.

«Наприклад, для російських спецслужб не важко підкинути людині наркотики і сказати: або ти починаєш на нас працювати, або йдеш до в'язниці. Кожен український громадянин наражається на небезпеку. Але якщо йдеться про пересічного громадянина – це небезпека для нього самого. А якщо про держслужбовця – то це небезпека і для держави. Тому що таку людину можуть змусити здати державну таємницю, працювати не в інтересах України, стати агентом впливу», – сказав народний депутат.

«Вважаю, деякі категорії громадян потрібно просто попередити про небезпеку поїздок. Деяким – дозволити, але з попереднього дозволу українських спецслужб. А деяким – прямо заборонити поїздки в Росію. Тому з точки зору державної безпеки цей закон потрібен і я б за нього проголосував», – зазначив Бригинець.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрований законопроект, що обмежує поїздки держслужбовців на територію держави-агресора. Винятки стосуються працівників дипорганів, а також поїздок на лікування або на похорон близьких родичів. За порушення передбачається штраф і заборона обіймати певні посади.

Також законопроект передбачає відставку за рішенням Верховної Ради члена уряду, який порушив обмеження на виїзд. Крім цього автори пропонують внести порушення заборони на виїзд в Росію членом уряду в список причин, за якими уряд відправляється у відставку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: