Турчинов пояснив, чому не запровадив воєнний стан у 2014 році і почав АТО

Читать на русском
При воєнному стані вибори в країні неможливі. Це дозволило б Віктору Януковичу просити про введення в Україну російських військ.

Запровадження воєнного стану в Україні у 2014 році дозволило б екс-президенту Віктору Януковичу ввести у нашу країну російські війська.

Про це в інтерв'ю виданню «BBC Україна» заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, передає «Слово і Діло».

Він пояснив, що його рішення про запровадження АТО було свідомим, адже з 25 лютого в Україні почалася президентська кампанія. Це означає, що в тому випадку, якщо б було запроваджено воєнний стан, то, відповідно до законодавства, проведення виборів було б неможливим.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє негайну мобілізацію у випадку значного загострення ситуації в зоні АТОСказано 5 серпня 2016 р.Статус обіцянки: Архів

«Було очевидно, що поки в Росії перебував так званий «легітимний президент» Янукович, який підписав заклик про введення (російських. - Ред.) військ, а на кордоні України зосередилися близько 80 тисяч штурмових підрозділів Збройних сил Росії, готових перейти кордон в будь-який момент, це - реальна небезпека», - підкреслив Турчинов.

За його словами, в Україні тоді зрозуміли формулу, яку російська влада почала відпрацьовувати на навчаннях ще у 2013 році. Згідно з формулою, російські війська допомагають відновити конституційний лад після захоплення влади бунтівниками, керуючись зверненням законного керівника сусідньої країни. Він додав, що загроза реалізації звернення Януковича про введення російських військ залишалася до обрання нового президента у травні 2014 року.

«Мені треба було робити що завгодно, але провести чесні вибори, які визнає все суспільство. І тільки так я вибивав (у Росії. - ред.) їх «козир» нелегітимності української влади. Саме тому до завершення виборчого процесу не можна було запроваджувати воєнний стан», - підсумував Турчинов.

Раніше Володимир Гройсман пропонував вдвічі збільшити витрати України на оборону.

Нагадаємо, раніше Олександр Турчинов повідомляв, що РФ може розширити військову агресію проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: