Україна на міжнародному рівні заявила про відкриття бурштинового ринку

Читать на русском
Україна заявила про відкриття бурштинового ринку на міжнародному рівні в рамках 15-ї виставки International Baltic Jewellery Show Amber Trip 2017. Також на ній обговорювалися перспективи розвитку бурштинової галузі.

Україна заявила про відкриття бурштинового ринку на міжнародному рівні в рамках 15-ї виставки International Baltic Jewellery Show Amber Trip 2017. Також на ній обговорювалися перспективи розвитку бурштинової галузі.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Державної служби геології та надр України.

«Йшлося про проблеми незаконного видобутку сонячного каменю, створення асоціації легальних учасників бурштинового ринку та створення постійної біржі українського бурштину», – розповіли в службі.

При цьому в Держгеонадрі підкреслили, що Україна вперше заявила про відкриття ринку бурштину на міжнародному рівні.

Поки політики обіцяють, бандити ділять український бурштин«Слово і Діло» вирішило нагадати політикам, що їм варто поквапитися з виконанням своїх обіцянок щодо бурштину, оскільки за дорогоцінне каміння вже проливається кров.

«Сподіваємося, що європейські партнери працюватимуть виключно з легальними українськими компаніями. Зараз проблема бурштину в Україні та його законного видобутку є невирішеною. Вихід із цієї ситуації Держгеонадр бачить у співпраці трьох сторін: держави, бізнесу та місцевого населення. Тобто держава виконує функцію регулятора, бізнес – це фінансові ресурси, культура надрокористування, передові технології, безпека. Тому місцеве населення отримує робочі місця, легальну заробітну плату й безпечні умови праці», – зазначила на виставці радник з юридичних питань голови Держгеонадру Ірина Супрун.

Також у службі додали, що підтримують бажання представників українського бізнесу, які працюють законно в бурштиновій галузі, об'єднатися в бурштинову асоціацію України.

«Україна має шанс стати майданчиком інвестицій в бурштинову галузь. Якщо компанія працює легально й має спецдозвіл на видобуток бурштину, то вона може оформлювати всі дозвільні документи на митниці та експортувати його», – зазначила Супрун.

Нагадаємо, в Рівненській та Житомирській ОДА запропонували метод частково легалізувати видобуток бурштину.

Раніше Верховна Рада провалила голосування по законопроекту №1351-1 про видобуток бурштину та його реалізацію, а також відхилила пропозицію відправити його на повторне друге читання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: