Медична освіта в Україні та на Заході: основні відмінності

Читать на русском

Нещодавно в Міністерстві охорони здоров’я заявили про намір цьогоріч запровадити в Україні американську систему оцінювання вищої медичної освіти. Вона, за задумом фахівців МОЗу, повинна відбутися на додипломному та післядипломному етапах підготовки і порівняти рівень української вищої медичної освіти з розвинутими країнами – зокрема, зі США.

«Слово і Діло» вирішило показати, які системні відмінності наразі існують між українською медичною освітою та медичною освітою країн-лідерів галузі у світі. За приклад узяті США, Франція, Німеччина та Ізраїль.

Так, якщо в Україні повний термін навчання для лікаря становить 6-9 років, 5-6 із яких він здобуває освіту у вищому навчальному закладі та 1-3 витрачає на проходження інтернатури та магістратури (також передбачена лікарська резидентура, але в нашій країні вона поки не реалізується), то, наприклад, у США здобути фах лікаря менше, ніж за 11 років не вдасться. Загалом термін навчання там становить від 11 до 14 років. 3-4 роки майбутні лікар учиться в медичному коледжі, 4 роки – в медичній школі. Наступні 3-5 років ідуть на проходження лікарської резидентури (рік інтернатури й 2-4 роки факультативного навчання).

12 років становить термін здобуття професії лікаря в Ізраїлі, 11-12 – у Німеччині, 8-11 – у Франції. Детальніше про процес навчання лікарів у цих країнах – в інфографіці «Слова і Діла».

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» продемонструвало динаміку поширення кору в Україні та у світі. Також портал показав, де в Україні живуть найздоровіші люди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: