Конфлікт Тимошенко і Гройсмана: хто кого переобіцяє?

Читать на русском
Конфлікт між вічною опозиціонеркою Юлією Тимошенко та главою уряду Володимиром Гройсманом триває вже давно, що отримало відображення в обіцянках обох.

У вівторок під час засідання уряду зазвичай стриманий в особистих оцінках прем’єр-міністр Володимир Гройсман виголосив гнівну тираду на адресу колишньої партнерки по коаліції, а нині – одного з найгостріших його критиків Юлії Тимошенко. У відповідь на її марні спроби відправити його у відставку й навіть обіцянку судитися з Парубієм за відмову останнього реєструвати відповідний проект постанови (підписаний 15 депутатами замість 150), глава уряду пригадав лідерці «Батьківщини» всі її прем’єрські промахи й нарешті назвав її «мамою корупції» в Україні. Останній вислів уже пішов у народ і перетворився на черговий інтернет-мем.

«Слово і Діло» вирішило дослідити історію конфлікту Тимошенко і Гройсмана, взявши за основу обіцянки обох із моменту набуття останнім прем’єрських повноважень, тобто з 14 квітня 2016 року. Основними «точками зіткнення» лідерки «Батьківщини» й прем’єр-міністра виявилися тарифи на житлово-комунальні послуги, енергетика, Державний бюджет і земельне питання.

Ні для кого не секрет, що «соціалка», особливо питання тарифів, завжди була «коником» Юлії Володимирівни. Немає такого представника виконавчої влади (крім неї самої свого часу), якого б вона не критикувала в цьому питанні, а Гройман, за якого тарифи на основні комунальні послуги справді підскочили, став для неї ідеальною мішенню. Тут і обіцянки не голосувати за жоден законопроект і взагалі заблокувати роботу парламенту як таку, і заяви про розслідування корупційних газових схем, якщо уряд не скасує (добровільно чи в судовому порядку) рішення про підняття тарифів, і навіть натяки на тарифний майдан.

Гройсману тут, як то кажуть, нічим крити: попри субсидії та «теплі» кредити, тарифне навантаження на середньостатистичного українця зросло досить відчутно. 5 жовтня минулого року він лише запевнив, що квартири за комунальні борги забирати не будуть, а 16 листопада – що штрафуватиме надавачів таких послуг, якщо вони будуть завищувати рахунки. Обидві обіцянки поки що в процесі виконання.

Також Тимошенко пригрозила подати в НАБУ документи, що підтверджують корупцію в газовій сфері, та чомусь цього так і не зробила. А між тим із вуст Гройсмана у вівторок прозвучали звинувачення на адресу самої Тимошенко з того ж приводу. «Може вона не має стосунку до корупційних схем із газом і знищення енергетичної незалежності? Не за її контрактом «Газпром» виставив позов на 38 мільярдів доларів?», – заявив сьогодні прем’єр. А такі слова на рівні глави Кабміну – це вже не просто публічна образа. Це привід для реального антикорупційного розслідування...

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко запевнила, що «Батьківщина» не підтримає урядовий проект бюджету на 2017 рікСказано 18 жовтня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Ще одним каменем спотикання у відносинах між політиками став Бюджет. В принципі, зрозуміло, адже причиною неголосування політсилою Тимошенко за головний кошторис країни частково якраз і стала його «соціальна» частина. Ну й куди ж без корупціогенного фактору, звісно. Словом, поки уряд писав проект Державного бюджету-2017, «Батьківщина» піарилася на тому, що його не підтримає. Кабмін Бюджет в обіцяний термін подав, підлеглі Тимошенко не проголосували, але на результат це не вплинуло, тож усі залишилися задоволеними.

Також діаметрально протилежні погляди Тимошенко і Гройсман мають на земельне питання. Якщо другий заявляє про намір до 2020 року впровадити земельну реформу, то принциповою позицією «Батьківщини», як відомо, є продовження земельного мораторію. Що, звісно, частково зв’язує руки уряду в реалізації задуманого.

Наостанок зауважимо, що в активі Гройсмана 58% виконаних обіцянок, у Тимошенко – 39%.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: