Порятунок «Привату»: добровільна націоналізація, загрози для клієнтів та виклик владі

Читать на русском
Роман Корнилюкексперт з банківської справи

Наслідки націоналізації для клієнтів «ПриватБанку», які сьогодні виявилися клієнтами найбільшого державного банку країни, залежатимуть від трьох ключових факторів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фінансовий аналітик YouControl, експерт у сфері банківської справи Роман Корнилюк, аналізуючи ситуацію з націоналізацією «ПриватБанку».

«Є три ключових фактори, які стануть визначальними для клієнтів у подальшому. По-перше, здатність старих приватних власників і менеджменту дотримуватися наданих зобов'язань, всіляко сприяти поступовій безконфліктній передачі повноважень новій управлінській команді. По-друге, спроможність нової команди топ-менеджерів забезпечити ефективне управління ліквідністю для забезпечення грошовими коштами вкладників та безперебійне функціонування системи інтернет-банкінгу «Приват24», а також забезпечення спокою вкладників і впевненості в надійності заощаджень та персональних даних гарантіями держави», – пояснив експерт.

Для банківської системи націоналізація системно важливого банку – це значно кращий сценарій, аніж дефолт, який у ситуації з «ПриватБанком» був можливим за умови бездіяльності регулятора.

«Інформаційні атаки – не головна причина проблем найбільшого банку країни, що контролює понад третину вкладів населення й переважну більшість безготівкових платежів. Аномальна кількість зняття коштів хоч і мала місце протягом минулого тижня, лише підштовхнула власників бути більш зговірливими з Мінфіном та НБУ», – розмірковує аналітик.

На його переконання, до добровільної націоналізації «ПриватБанку» призвело падіння чистого процентного доходу протягом останніх років, надмірне зростання витрат для компенсації високих депозитних ставок, а також інсайдерське кредитування, яке не було забезпечене необхідними резервами.

В ЄС відреагували на націоналізацію «ПриватБанку»Верховний представник Європейського Союзу в закордонних справах Федеріка Могеріні прокоментувала рішення українського уряду про націоналізацію «ПриватБанку».

«Головні виклики перед владою на майбутнє полягають у реструктуризації величезного інсайдерського кредитного портфеля, формування резервів під кредитні ризики, пошук нового інвестора та неминуча зміна бізнес-моделі», – вважає спеціаліст.

Також, наголосив експерт, важливими є й інші питання, які ставить перед собою націоналізація. Це підтримка дієвості та безпеки IT-системи банку, недопущення витоку персональних даних фізичних осіб та малих підприємців під час передачі власності та зміни команд, управління ризиками курсових коливань на чорному ринку внаслідок конвертації гривневих депозитів колишніми вкладниками.

Як повідомили в Мінфіні, після повної націоналізації «ПриватБанку» його планують продати.

Нагадаємо, НБУ запропонував Мінфіну близько 116 мільярдів гривень для докапіталізації «ПриватБанку».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: