Оцінка роботи міністрів, депутатів і мерів. Як змусити політиків виконувати обіцянки?

Читать на русском

Проекту «Слово і Діло» виповнилося 7 років! Чудовий привід згадати, з чого все починалося, та розповісти про перспективи.

Як ми починали

У 2008 році в нас з'явилася ідея контролювати непідконтрольне та підкорити непідвладне – українську владу. Власне, це все, що ми мали на той момент – ідея та назва «Слово і Діло». Наступні два роки стали суцільним інтелектуальним штурмом. Ми придумували всі можливі варіанти, як можна контролювати політиків. Як надати цю можливість кожному? Як показати представникам влади, що обіцянки потрібно виконувати? Взагалі, що таке обіцянка?

Лише через два роки після дискусій і суперечок сайт «Слово і Діло» запрацював повноцінно. Саме з цього моменту, з листопада 2010 року, стартувала нова сторінка в історії «Слова і Діла». Після слів ми почали ДІЯТИ!

Що ми придумали за 7 років

Ми вирішили зібрати всі обіцянки політиків і ретельно перевірити кожну з них. Стежачи за новинами, голосуваннями у Верховній Раді, переглядаючи всі конференції, брифінги, збираючи всі можливі факти, ми з'ясували, яка обіцянка виконана, а яка – ні. Статус «в процесі» не означає, що ми залишили його до кращих (або гірших) часів – ця обіцянка під повним контролем «Слова і Діла»: інформація щодо її виконання постійно оновлюється.

Для того, щоб наші унікальні новини сприймалися легше, ми створили найкращі інфографіки. До речі, саме ми розробили карту АТО, яка вже понад рік щодня інформує про ситуацію на сході країни.

Що ми зробили за 7 років

По-перше, ми дали відповідь на філософське питання: що таке обіцянка? І вже 7 років з гордістю повідомляємо: обіцянкою «Слово і Діло» вважає висловлювання або публічну заяву, згідно з якою людина повинна зробити що-небудь або не робити чого-небудь, виходячи з власних посадових обов'язків.

По-друге, ми запустили сайт «Слово і Діло», який пережив величезну кількість змін і поліпшень і незабаром отримає нове обличчя.

Після цього ми почали записувати обіцянки, розклавши їх по поличках: обіцянки Президента, міністрів, депутатів, губернаторів і мерів. На сьогодні таких обіцянок накопичилося вже понад 36 тисяч! Ми склали топ-50 найбільш відповідальних і найбезвідповідальніших представників чинної влади.

Протягом парламентських виборів 2012 року «Слово і Діло» спільно з інформаційним агентством «Євро-патруль» і Незалежною медіа-профспілкою запустили проект «Вибори-2012. Народний контроль», у рамках якого проводився моніторинг порушень виборчого законодавства.

Організували акції протесту, під час яких розповідали, чому не варто наступати на граблі, особливо політичні. Саме ми влаштували депутатам 8 скликання свято першого дзвоника, подарувавши кожному щоденник відповідальності.

До річниці Президента України Петра Порошенка ми запустили спецпроект «Народне інтерв'ю», на основі якого видали книгу «Рік Президента України Петра Порошенка: обіцяне і зроблене».

До місцевої виборчої кампанії 2015 року наша команда також підійшла відповідально, запустивши онлайн-марафон «Обрані». Ми витягли скелет з шафи кожного кандидата, відстеживши нові обіцянки та оприлюднивши всі колишні, більшість з яких виявилися невиконаними.

За 7 років команда «Слова і Діла» об'їхала майже всю Україну: і в спеку, і в лютий мороз, перевіряючи виконання обіцянок чиновників і політиків. Ми провели таку кількість конференцій, що підрахувати складно, але нас вже було не зупинити!

У червні цього року ми вийшли на телеекрани. Майданчик для експериментів нам люб'язно надав телеканал NewsOne, який прагне підвищити свої рейтинги й знає, що цікаво глядачам. А їм, звичайно, цікаво дізнатися, хто з політиків популіст, а хто – насправді відповідальний.

Отримавши певний досвід, ми взяли на себе відповідальність поділитися знаннями з талановитою молоддю. Волонтери нашої громадської організації провели лекції-тренінги в містах України, де розповіли студентству, наскільки важливо контролювати обіцянки політиків. Стажування на сайті «Слово і Діло» пройшли більше двадцяти студентів, четверо з яких успішно співпрацюють з нами досі.

Ми пишаємося своїми великими та маленькими досягненнями, але, як нам відомо, людина оновлюється кожні 7 років, тому «Слово і Діло» також підготувало план «повного оновлення».

Які наші подальші плани

По-перше, новий дизайн сайту, на який ми самі чекаємо, затамувавши подих!

По-друге, ми готуємося до запуску відразу двох проектів: «ВРУ вже рік» та «Відповідальні регіональні еліти», в рамках яких проаналізуємо результати роботи українського парламенту протягом останнього року.

По-третє, ми будемо першими, хто представить об'єктивний список депутатів-претендентів на відкликання. Адже, нагадаємо, вже за рік депутатів, які не виконують своїх обіцянок, можна буде відкликати.

По-четверте, ми розширюємо співпрацю з національними та регіональними ЗМІ й запрошуємо до реалізації нових проектів всіх, хто має час і натхнення брати участь у реалізації наших амбітних планів!

До речі, як показала практика минулих семи років, про більшість нових ідей і планів, які будуть реалізовані, поки не здогадуємося навіть ми самі.

Наші найцікавіші матеріали

Портрет сепаратиста

Катастрофа МН17. Як терористи приховують правду

«Паркан Коломойського»

Список батальйонів, які беруть участь в АТО

Втрати України у неоголошеній війні (інфографіка)

Як Володимир Путін йде шляхом Адольфа Гітлера (інфографіка)

Карта біженців зі Сходу і Криму

Форпост українських «кіборгів» (інфографіка)

Як змінювався курс гривні з початку цього року (інфографіка)

Родинні зв'язки українських політичних діячів

Вже 7 років «Слово і Діло» контролює обіцянки українських політиків, щоб показати, хто насправді діє, а хто – просто говорить. Ми запрошуємо кожного відповідального українця приєднатися до нашої команди.

Ірина Левицька, волонтер «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: