Скасування трудової книжки: 8 відповідей на головні питання

Читать на русском
Міністр економічного розвитку Айварас Абромавічус ініціював скасування трудових книжок в Україні. «Слово і Діло» вирішило розібратися, що ж насправді чекає українців.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі підготувало пакет законів про скасування трудової книжки. «Ховаємо совкову спадщину. Відіслав на узгодження в інші органи пакет законів про скасування трудової книжки. Чекаємо реакції», – заявив глава відомства Айварас Абромавичус. Таке рішення уряду викликало чимало розмов серед населення. Люди старшого віку хвилюються про свої пенсії, молодь – про втрату трудового стажу. «Слово і Діло» вирішило розібратися, що ж насправді чекає українців.

Що буде замість трудових книжок?

Замість застарілого «письмового» зразка у МЕРТ пропонують створити електронний реєстр працюючого населення, де будуть внесені дані про прийом-звільнення громадян.

А навіщо щось міняти?

Трудові книжки як явище – застарілий формат обліку. Електронний реєстр виключає маніпуляції з записами, а значить, скоротить кількість афер з робочим стажем. База даних дозволить точно визначати стаж працівника, коли це потрібно. Крім того, ліквідація книжок дозволить бізнесу заощадити близько 500 млн грн за рахунок спрощення адміністрування, оскільки можна буде скоротити штат кадровиків.

Чи буде врахований стаж до скасування трудової?

Облік стажу, отриманого до 2000 року, в пенсії не зміниться жодним чином. У разі суперечок при нарахуванні пенсії та підтвердженні стажу до цього періоду українці зможуть відстояти свої права. Трудові книжки, в яких є записи про роботу до 2000 року, після внесення до реєстру повернуть на руки протягом 3 місяців.

А як без трудової книжки буде нараховуватися пенсія?

По суті, трудова книжка не є документом, за яким встановлюється розмір пенсії і визначається трудовий стаж. З 2000 року в Україні існує Єдиний реєстр застрахованих осіб. Саме завдяки цьому реєстру у Пенсійному фонді знають всі необхідні дані про платежі конкретного працівника. Виходячи з кількості цих відрахувань і можна буде говорити про страховий стаж працюючого громадянина для оформлення потім пенсії.

У бюджетників і держслужбовців стаж нараховують за трудовою. Що робити їм?

Конкретного рішення цього питання зараз немає. Але й пакет документів від Мінекономрозвитку, який повинен внести зміни до 22 законів і сотні нормативних актів, ще не прийнятий. Спочатку законопроекти вивчать в Мінсоцполітики, Пенсійному фонді та інших структурах. Потім будуть допрацьовувати і вирішувати питання з урахуванням бюджетників. Можливо, для них трудові залишать, можливо – створять окремий реєстр.

А як же влаштовуватися на нову роботу без підтвердження досвіду?

Трудову книжку можуть замінити рекомендації попереднього роботодавця, довідка з роботи, копія трудового договору. Експерти говорять і про третій варіант: українці зможуть взяти папір з нового реєстру, де буде вказано весь стаж і посади.

І коли трудові книжки скасують?

Навіть за найсприятливіших умов і відсутності доробок, скасування трудових книжок відбудеться не раніше ніж з середини 2016 року. Але деякі експерти вважають, що скасування трудової буде приурочене до початку пенсійної реформи з 1 січня 2017 року. Адже саме тоді Україна до наявної солідарної пенсійної системи додасть ще два рівні – спеціальні персоналізовані рахунки і добровільні внески. У будь-якому разі, і чиновниками, і парламентарями перед прийняттям такого важливого рішення будуть вислухані і роботодавці, і профспілки.

Тобто для працівника нічого не зміниться?

В принципі, так. За винятком того, що кадровики більше не будуть заповнювати трудові книжки, а громадянам більше не доведеться носити їх від роботодавця до роботодавця.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: