Порошенко нарешті заборонив експорт деревини з України

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко підписав закон про мораторій на експорт лісо- та пиломатеріалів в необробленому вигляді.

Президент України Петро Порошенко схвалив законопроект №1362, що накладає мораторій на експорт деревини та пиломатеріалів в необробленому вигляді.

Підписаний Главою держави закон надійшов до апарату Верховної Ради 7 липня, повідомляє «Слово і Діло».

Раніше вимагати від Порошенка підписання прийнятого ще 9 квітня закону взялися представники деревообробної промисловості України. Деякі з них навіть подали судові позови проти Глави держави за те, що той зволікає з підписанням закону, покликаного стимулювати вітчизняну деревообробну промисловість.

Пізніше позов до Вищого адміністративного суду з тими ж вимогами подав і глава парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Микола Томенко.

У пояснювальній записці необхідність реалізації цього закону пояснюється нераціональним використанням цього природного ресурсу, неконтрольованою вирубкою лісу й продажем необробленої деревини (кругляка) за кордон за заниженими цінами. Разом з тим, в Україну потім повертається готова імпортна продукція за світовими цінами, що завдає шкоди економіці держави, підкреслюють автори законопроекту.

Водночас, як відзначають експерти, зволікання з оприлюдненням цього закону в Адміністрації Президента може бути пов'язане з ризиками порушення міжнародних договорів України, в тому числі – її зобов'язань перед Світовою організацією торгівлі та ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: