Як працюють ваші губернатори? Дайджест обіцянок голів ОДА за 17-24.06

Читать на русском

Скандали, перші публічні завдання для підлеглих та завищені очікуваня – саме такими віяннями ознаменувався нинішній тиждень у діяльності більшості українських губернаторів, які запам'ятались істотною медійною активністю і публічними обіцянками громадянам. Новопризначений очільник Одещини Міхеіл Саакашвілі продовжує виходити в своїх публічних виступах за рамки виняткової компетенції губернатора та не соромиться коментувати і висловлюватись красномовними епітетами щодо проблем загальнонаціонального масштабу.

Чого лише вартий його виступ у програмі «Свобода слова» з Андрієм Куликовим, де Саакашвілі порівняв українські владні еліти з дітьми на каруселі. «Ті ж самі люди, як на каруселі, крутяться 25 років. Вони потрапляють в уряд, потім – в опозицію, вони у бізнесі, разом гроші робили і так далі. Вони всі – це замкнуте коло. Реально з цією каруселі мало хто зістрибує з природних причин. Місця для нових немає», – сказав Саакашвілі.

Однак куди більш різкою в тій самій програмі була інша заява Саакашвілі про свого попередника Ігоря Палицю, якому нібито належали 40 броньованих машин, БТРів, якими користувалась одеська міліція, а після його відставки була змушена розпрощатися з ними, так як разом з губернатором поїхали й БТРи. І хоча екс-голова Одеської ОДА і соратник Ігоря Коломойського поки що жодним чином не прокоментував цю ситуацію, такий стан речей змушує задуматись: а чи справді все так, як свого часу говорив Порошенко, анонсуючи те, що не дозволить приватних армій жодному з губернаторів? Адже, як говорив Альберт Енштейн, ніщо нізвідки не береться та нікуди не зникає. А тому не виключено, що озвучені 40 бронемашин уже завтра з'являться в іншій області, до якої матиме інтерес Палиця чи його бізнес-партнери. І яку функцію вони там будуть виконувати – теж питання.

А от на які питання очікують першочергових відповідей як в суспільстві, так і в кабінеті Президента, з якого вийшов указ про нещодавнє призначення Павла Жебрівського головою Донецької військово-цивільної адміністрації, то це: коли закриється контрабандний потік, вирішаться проблеми з безперешкодними поїздками людей і закінчиться будівництво фортифікаційних споруд?

Очевидно, саме через це Жебрівський цього тижня став чи не рекордсменом за останній період серед губернаторів за кількістю нових обіцянок. Зокрема, Жебрівський запевнив, що якщо рентабельність виробництва на «Артемсіль» буде менше 25%, то директор підприємства буде замінений. Також серед першочергових його декларацій – підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери та держслужбовцям, реорганізація роботи міліції в Донецькій області, а також протидія контрабанді як пріоритетний напрямок роботи.

Проте наряду з новими встиг Павло Іванович цього тижня відзначитись й однією виконаною декларацією. Зокрема, ще 15 червня він заявив, що до кінця тижня представники ДВЦА розроблять свої пропозиції щодо спрощення пропускної системи. А уже 22 червня в ефірі «Громадського» Жебрівський повідомив, що обласна влада направила в центр АТО відповідні пропозиції.

Рекордсменом за підтвердженням виконання власних обіцянок цього тижня теж можна спокійно назвати голову Сумської ОДА Миколу Клочка. Він, як і обіцяв, домігся покарання винних у екологічній катастрофі в Шостці, створив при ОДА раду учасників АТО, а також, згідно попередніх планів, переформатував роботу самої ОДА. Хоча ложка дьогтю в бочці меду діяльності сумського губернатора все ж є. Зокрема, це стосується його невиконаної обіцянки щодо перерахування своєї депутатської зарплати на облаштування військового містечка. Відповідно до листа Сумської ОДА, з 50 тис. грн «депутатських коштів» губернатора Сумщини використано лише 10 тис. грн, та й то – для потреб Сумської міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди.

Серед решти виконаних обіцянок голів областей – декларація очільника Черкащини збільшити фінансування для громадських організацій, забезпечення обіцяного проведення навчально-польових зборів учнів в районах області очільником Кіровоградщини і створення економічної ради в Запоріжжі. Також до цієї когорти слід додати Олександра Фищука, який організував процес продажу лісу на торгах та аукціонах, Ігоря Райніна, якому вдалося домогтися виділення з обласного бюджету близько 500 тис. грн на ремонт школи в Огіївці та голову Полтавської ОДА Валерія Головка. Останньому вдалося виконати одразу дві своїх обіцянки. Зокрема, ініціювати службове розслідування щодо посадовців «Полтававодоканалу» та додатково виділити субвенції за рахунок коштів місцевого бюджету 321,2 тис. грн на залізничну лікарню у Гребінці.

З числа інших губернаторів, які за останні 7 днів відзначилися публічними зобов'язаннями, варто також згадати голову Тернопільської ОДА Степана Барну, Житомирської – Сергія Машковського, Дніпропетровської – Валентина Резніченка, Закарпатської – Василя Губаля, Херсонської – Андрія Путілова, Волинської – Володимира Гунчика та Миколаївської – Вадима Мерікова. Детальніше щодо інших обіцянок Ви можете ознайомитись у розділі «Губернатори» на нашому веб-порталі www.slovoidilo.ua.

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками голів регіонів і суспільно-політичною ситуацією в них. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок народних депутатів України та членів Кабінету міністрів.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: