Оподаткування пенсій грубо порушує Конституцію України – експерт

Читать на русском
Оподаткування пенсій порушує сім статей Конституції України, закон «Про пенсійне забезпечення» та міжнародні пакти й конвенції, які є частиною національного законодавства України.

Оподаткування пенсій порушує сім статей Конституції України, закон «Про пенсійне забезпечення» та міжнародні пакти й конвенції, які є частиною національного законодавства України.

Про це у статті для видання «20 хвилин» написала державний радник юстиції 3-ого класу Галина Климович, передає «Слово і Діло».

Зокрема, стаття 22 Конституції України гарантує, що «при прийнятті нових законів або змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод». «Це означає, що держава за жодних обставин (окрім передбачених ст. 64 Конституції України) не може звузити, зменшити чи скасувати уже існуючі у людини права, у тому числі право на отримання у повному обсязі призначеної пенсії», – пише Климович.

Колишній старший слідчий з особливо важливих справ Генеральної прокуратури України (2003- 2010 рр.) стверждує, що прийнятий 28 грудня 2014 року з подачі уряду закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» грубо порушує Конституцію України (статті 1, 3, 19, 22, 46, 64 та 68), закон «Про пенсійне забезпечення», міжнародні правові акти, які, після їх ратифікації, стали частиною національного законодавства України, а саме: Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права 1966 року; Європейську соціальну хартію 1996 року; Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року.

Запровадивши податок на пенсії, розмір яких перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, закон від 28 грудня 2014 року залишив незмінним лише зміст права на пенсію, зате суттєво звузив обсяг цього права, зазначає Климович. Стаття 46 Конституції України встановлює право громадян на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення. «Отже, люди, щоб заробити пенсію, сплачували до Пенсійного фонду всі необхідні відрахування із своєї заробітної плати, тому вимагати від них сплачувати ще якийсь податок з того, за що вони вже сплатили, є незаконно й аморально. Це подвійне оподаткування», – наголошує юрист.

Крім того, за словами Климович, відповідно до частини 4 статті 8 Закону України «Про пенсійне забезпечення», пенсії взагалі не підлягають оподаткуванню. «Ця норма закону є чинною, і з нею ніяк не узгоджується Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

«Уряд, наполігши на оподаткуванні пенсій, пояснює цей крок необхідністю рятувати економіку країни і встановити соціальну справедливість. Однак будь-яка справедливість, у тому числі соціальна, не може встановлюватися беззаконням», – резюмувала Климович.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: