День Народження в неволі: Надії Савченко виповнилося 34 роки

Читать на русском

11 травня 2015 року українській  героїні, льотчиці, нардепу Надії Савченко виповнюється 34 роки. На жаль, в цей день українка перебуває у камері московського СІЗО.

11 травня 2015 року – 329-й день, як українська героїня, льотчиця, нардеп Надія Савченко – в неволі. На жаль, сьогодні, у свій 34-й день народження Надія перебуває в камері московського СІЗО.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на svoboda.org

У багатьох країнах світу, щоб підтримати українську льотчицю проведуть акції. У центрі Києва також запланована акція #FreeSavchenko.

Учасники акції #FreeSavchenko зберуться в центрі Києва з білими повітряними кульками з написами з вимогою звільнити Савченко та інших українських політв'язнів в Росії, повідомляють організатори заходу.

Організаторами заходу виступили фонд «Відкритий Діалог», Euromaidan Press, Жіночий консорціум України, євромайдан SOS і група громадського спостереження «ОЗОН».

Як відомо, 6 травня Басманний суд залишив Надію Савченко під вартою до 30 червня. Савченко виступила з промовою і закликала росіян подивитися на дії свого президента, які ставлять під загрозу їхню країну. «Чому амбіції однієї людини настільки нахабні, що просто підставляють під удар інших людей, своїх же людей? Під економічний удар, під удар можливої війни. Для чого це потрібно? Для чого це потрібно одній людині з комплексами?», – сказала Савченко.

Адвокат героїні Марк Фейгін раніше повідомив, що генеральний секретар ООН Пан Гі Мун під час візиту до Москви обговорить з керівництвом Росії справу українки Надії Савченко.

Нагадаємо, влітку 2014 року Савченко опинилася в полоні бойовиків на сході України, де вона воювала проти окупантів в батальйоні «Айдар». 8 липня стало відомо, що Надія Савченко перебуває під вартою в Росії в слідчому ізоляторі міста Воронеж. Російська влада підозрює її в причетності до загибелі на Донбасі двох журналістів.

10 жовтня Савченко офіційно визнана політичним в'язнем.

З кінця 2014 року Надія оголосила про безстрокову голодовку.

«Лікарям невигідно, щоб я померла. Тому мені тут померти не дадуть. Що стосується їжі – так і запишіть: у невільне горло їжа не лізе. Апетиту у мене немає. Але я тримаюся», – пояснила свою позицію Савченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: