У Пентагоні пояснили, для чого дали Україні ATACMS

У Міністерстві оборони США пояснили, що метою надання Києву далекобійних ракет типу ATACMS було посилення тиску на російські сили на окупованих територіях України, зокрема у Криму.

Про це пише The New York Times.

Зазначається, що Україна отримала версію армійських тактичних ракетних систем більшої дальності, відому як ATACMS, після багатомісячних запитів. Нові ракети дають Україні майже вдвічі більшу дальність удару – до 300 кілометрів – порівняно з версією зброї середньої дальності, яку вона отримала від США минулого жовтня.

«Ця зброя має бути спочатку зосереджена на зміцненні оборони України», – цитує NYT представника Пентагона.

Нова система може проникати глибше в окуповані росією частини України і націлюватись на вузли постачання російських військ.

«Метою нових систем великої дальності є посилення тиску на Крим, центр російських повітряних і сухопутних сил, де наразі рф має відносно безпечний притулок», – зазначив високопосадовець оборонного відомства.

Представники Пентагона відмовилися назвати точну кількість систем, які були відправлені в Україну.

Нагадаємо, адміністрація президента США Джо Байдена таємно відправила Україні ATACMS більшої дальності. Вони були частиною поставки на суму 300 мільйонів доларів, оголошеної в березні, яка стала першим новим пакетом допомоги для країни після того, як наприкінці грудня закінчилося фінансування.

Ціллю першого удару ATACMS 17 квітня була російська авіабаза в окупованому Джанкої, яка є ключовим логістичним центром військ рф на півночі Криму.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО