Ткаченко розповів, як хочуть відновлювати музей Сковороди на Харківщині

Для відновлення таких об'єктів, як Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у Сковородинівці Харківської області, Мінкультури планує шукати прямих донорів або шефів.

Про це повідомив міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко на брифінгу у Харкові у середу, 3 серпня.

«На Харківщині є один спеціальний об'єкт особливого значення Це Сковородинівка, музей, який було розбомблено, ми впевнені в цьому на 100%, навмисне. Ми наводили такі приклади на зустрічах з моїми колегами міністрами країн Європейського Союзу та Юнеско. Ці випадки буде зафіксовано як воєнні злочини. І над такими окремими випадками працюватимемо, щоб знайти прямих шефів, донорів для відновлення таких об'єктів», - сказав Ткаченко.

На його думку, також цілеспрямовано російські військові зруйнували історико-краєзнавчий музей в Іванкові (Київська обл.), де зберігалися картини Марії Приймаченко.

За словами Ткаченка, наразі не можна сказати точно, скільки грошей необхідно на відновлення музейного комплексу у Сковородинівці – треба спочатку оцінити характер руйнувань, а потім підготувати проектну документацію. Проте вже зараз можна сказати, що це щонайменше десятки мільйонів гривень, додав він.

Нагадаємо, у ніч на 7 травня у Сковородинівці на Харківщині внаслідок ракетного удару рф почалася пожежа в літературно-меморіальному музеї Сковороди.

У Маріуполі окупанти розбомбили будівлю Художнього музею.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО