ДБР відкрило провадження щодо нардепа-колаборанта Ковальова: реакція «Слуги народу»

Щодо народного депутата Олексія Ковальова від «Слуги народу» за ініціативи ДБР було порушено кримінальне провадження за колабораційну діяльність.

Про це повідомляє пресслужба відомства у середу, 8 червня.

За інформацією, оперативники Бюро встановили, що депутат співпрацює з окупаційними силами російської федерації на тимчасово окупованій території Херсонської області. Підконтрольні йому підприємства постачають харчову продукцію до Автономної Республіки Крим з подальшою реалізацією на території рф, а також завозять на Херсонщину паливно-мастильні матеріали з окупованого Криму.

«Депутат забезпечує розміщення особового складу окупаційних сил у приміщеннях підконтрольному йому санаторію, що розташований у місті Гола Пристань Херсонської області. Більше того, на своїй сторінці в одній із соціальних мереж депутат сам розповідає, що співпрацює з окупантами та вважає, що росія на Херсонщині надовго», - йдеться в повідомленні ДБР.

Також стало відомо, що за матеріалами ДБР ще у квітні поточного року генпрокурор порушив кримінальне провадження за ознаками складу злочину, передбаченого частиною четвертою ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

У «Слузі народу» вже відеагували на інформацію ДБР та нагадали, що на початку травня Ковальова виключили зі складу фракції «Слуга народу» у Верховній раді, оскільки той добровільно перебував в окупованому Херсоні і роздав інтерв'ю російській пресі.

«Останні заяви Ковальова, зроблені у соцмережах після «наради» в Херсоні із заступником голови кремлівської адміністрації кірієнко, переконливо свідчать про те, що наш колишній колега став колаборантом агресора. Він зрадив український народ, зрадив своїх виборців, зрадив Україні», - йдеться в заяві СН.

У СН вирішили звернутися:

  • до Ради із закликом позбавити Ковальова мандату нардепа у відповідності до чинного законодавства. Також
  • до Генпрокуратури та СБУ із закликом якнайшвидше передати справу Ковальова до суду, передбачивши, зокрема, конфіскацію його активів і майна згідно чинного законодавства
  • до органів судової влади із закликом якнайшвидше розглянути справу Ковальова, визначивши міру покарання згідно із законом.

Крім того, у СН зазначили, що не закликатимуть колишнього колегу скласти мандат.

«Якщо совість, честь і гідність вже втрачено остаточно – немає сенсу до них апелювати. Хай це станеться за законом, після вироку суду. Можемо йому лише порадити уважно вивчити статтю 111-1 Кримінального кодексу і спрогнозувати термін ув’язнення за колабораціонізм, який чекає на нього після звільнення тимчасово окупованої Херсонщини ЗСУ», - підсумували в партії.

Нагадаємо, наприкінці квітня «Слуга народу» припинила членство Олексія Ковальова у фракції. Політсила також просила правоохоронці розібратися в обставинах перебування нардепа на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Наприкінці 2021 року Олексій Ковальов став власником 4 каналу. Як пізніше розповів депутат, він оформив угоду на батьків, після чого подарували йому куплений актив.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО