Продовження воєнного стану: Веніславський пояснив необхідність терміну в 3 місяці

Президент України Володимир Зеленський запропонував продовжити воєнний стан одразу на 3 місяці, бо будь-який контрнаступ ЗСУ на фронті потребує більше часу, ніж оборона.

Про це заявив народний депутат фракції «Слуга народу», член парламентського комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, повідомляється на сайті СН у четвер, 19 травня.

«З 24 лютого ми вже двічі продовжували воєнний стан. Зараз ми розуміємо, що ворог зосередився на будівництві фортифікаційних укріплень на територіях, які він тимчасово контролює. Перехід у контрнаступ – це значно складніші завдання, ніж оборона. Тож маємо усвідомлювати, що звільнити всю територію України протягом найближчого місяця ми навряд чи зможемо», – сказав Веніславський.

За його словами, є ще й юридична складова такого рішення. Коли президент запроваджує правовий режим воєнного стану, а парламент затверджує, Україна має інформувати ООН про обмеження конституційних прав і свобод, які запроваджуються в умовах воєнного стану.

«Ми двічі продовжували цей режим і кожного разу наші дипломати звертаються до ООН та пояснюють, які саме обмеження діятимуть. Щоб щомісяця не повторювати цю процедуру, є рішення про продовження воєнного стану на 3 місяці. Якщо до цього вдасться звільнити Україну, то ми просто скасуємо воєнний стан», – пояснив депутат.

Нагадаємо, 18 травня у Раді зареєстрували законопроект №7389 про продовження воєнного стану в Україні з 25 травня ще на 90 діб.

Перед цим ВР продовжувала воєнний стан у квітні – на 1 місяць.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО