Ліквідація Шкіл вищої спортивної майстерності: у Мінспорту назвали аргументи

Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт розповів, навіщо потрібно ліквідувати Школи вищої спортивної майстерності та замінити їх на Центри олімпійської підготовки.

Нагадаємо, що таку реформу передбачає урядовий законопроєкт №5848 «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру та спорт».

«Ми почали аналізувати роботу всіх ШВСМ… Повірте мені, що там дуже багато проблем, які я навіть не називатиму вголос. Дуже багато спортсменів, які не відповідають своїй кваліфікації, дуже багато тренерів, які не відповідають кваліфікації. Ми ж говоримо про ліцензії, ми ж говоримо про медалі. Це школи найвищої спортивної майстерності! Це має бути топ спортсменів, які готуються до чемпіонатів світу, Європи та до Олімпійських ігор! А там половина цієї відповідності не має, половина тренерів не відповідають цьому. Одна з найвидатніших, найкращих, напевно, за останні 10 років спортсменів України у світі, – не хочу називати прізвища, – у групі у тренера, який ніколи з нею в залі не знаходився, але він за неї отримує зарплату», – розповів міністр у інтерв'ю «Слово і діло».

За словами Гутцайта, після закриття ШВСМ одразу відкриватиметься Центр олімпійської підготовки. І кожен тренер там отримуватиме зарплату чітко за тих спортсменів, яких він готує для виступу у чемпіонатах світу та Олімпійських іграх.

«Якщо у Школах мільйони гривень, а результату немає жодного? Зі 100 спортсменів, які фінансуються, 2-3 показують результат, а 97 – нічого не показують, значить ми на правильному шляху чи не правильному? Отже, є проблема, отже, треба цими проблемами займатися», – сказав голова Мінспорту.

Нагадаємо, Вадим Гутцайт також повідомив, що Україна боротиметься за проведення юнацьких Олімпійських ігор у 2028 році та зимових Олімпійських ігор у 2030 році.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО