Канадський суд визнав терактом збиття літака МАУ під Тегераном

Верховний суд канадської провінції Онтаріо визнав знищення літака української авіакомпанії МАУ біля Тегерана терористичним актом.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Позивачі довели, що знищення обвинуваченими літака рейсу 752 було актом тероризму», - заявив головуючий суддя Едвард Белобаба.

У своєму рішенні суддя спирався на двох експертів, один з яких прийшов до висновку, що «Корпус вартових ісламської революції» «знав, що рейс PS 752 був цивільним літаком, і навмисно збив його з наміром знищити».

У суді дійшли висновку, що «ракетний удар по літаку рейсу 752 був навмисним і безпосередньо привів до смерті всіх людей на борту».

Стороною захисту в позові було вказано держава Іран, його Збройні сили, верховний лідер аятола Хаменеї, Корпус вартових ісламської революції і ін.

Рішення суду Онтаріо дозволяє сім'ям в Канаді вимагати відшкодування збитків від Ірану. Очікується, що незабаром в Канаді відбудеться друге судове засідання, яке визначить розмір відшкодувань, на які можуть розраховувати близькі і родичі загиблих.

Нагадаємо, рейс PS752 Тегеран-Київ (літак Boeing 737-800) МАУ зазнав аварії незабаром після вильоту з аеропорту Тегерана вранці 8 січня 2020 року. В результаті авіакатастрофи загинули 176 пасажирів і членів екіпажу, серед яких 11 українців. Також на борту були канадці.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО