Експорт озброєння: що та яким державам може продавати Україна

Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Українські компанії та підприємства, які мають право на експорт військової продукції, більше не зобов'язані погоджувати ціни за зовнішніми контрактами з держконцерном «Укроборонпром». У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов зазначив, що попит на українське озброєння у світі є, але консультуватися з міжнародними кураторами все одно доведеться, щоб не потрапити в «незручну ситуацію».

«Сьогодні ми, на жаль, не є суверенними, у нас зовнішнє управління. Щоб не потрапити в «незручні ситуації» з продажем зброї, ми змушені консультуватися з нашими кураторами. Якби ми були суверенною державою, ми могли б продавати нашу зброю кому вважаємо за потрібне. Дуже великим попитом наше озброєння користується в арабських країнах. Якщо Європа й США, образно кажучи, задерли носа, тому що в них військові технології далеко пішли вперед. Хоча з деяких питань ті ж США дуже поглядають на наші радіолокаційні станції та навігаційні системи й завод «Південмаш». Ось арабські країни та Індія дуже зацікавлені в закупівлі нашого озброєння. До речі, Об'єднані Арабські Емірати замовили в нас тактичні ракети – комплекс «Грім», також вони готові фінансувати розробки дронів і готові їх купувати в приватних компаній. Дуже цікаві арабським країнам наші бойові роботи «Фантом», і вже є друга версія», – повідомив Жданов.

На думку фахівця, процес спрощення процедур експорту українського озброєння пов'язаний із лібералізацією і реформою військово-промислового комплексу.

Жданов наголосив, що експорт озброєння, попри ослаблення внутрішніх процедур регулювання, може залежати від зовнішніх факторів і розстановки сил.

«Нарешті ми дійшли до того, що йде ліквідація державної монополії на право продажу озброєння. Йде процес лібералізації порядку. Зараз дуже багато компаній, у тому числі й приватних, які випускають конкурентне озброєння. Починаючи від дронів-розвідників або ударних дронів і закінчуючи радіолокаційними станціями, ракетним озброєнням, якщо ми говоримо про «Південмаш», танковим озброєнням, яке виготовляє завод Малишева. Тобто в нас величезний спектр аж до важкого озброєння. Тому це дуже позитивний сигнал», – сказав Жданов.

Військовий експерт звернув увагу, що при цьому держава повинна регулювати, а не контролювати, кому продається озброєння, а також займатися питанням збереження державних таємниць, пов'язаних із галуззю.

«Є СБУ, яка відповідає за дотримання державних секретів і контррозвідувальну діяльність. Також повинна бути комісія або комітет з озброєння, який би стежив, щоб новітні розробки озброєння, які можуть вплинути на національну безпеку нашої країни, не потрапили до потенційного супротивника», – підсумував Олег Жданов.

Нагадаємо, «Укроборонпром» передає приміщення Вищого антикорупційного суду.

Раніше з'ясувалося, скільки справ відкрито щодо зловживань в «Укроборонпромі».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО